Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Rajko Vasić ocijenio je da je “veoma sumnjiva snishodljivost Mladena Ivanića i Saveza za promjene koji lansiraju teze da vlasti Republike Srpske kažu šta je problem u mehanizmu koordinacije pa će se to promijeniti”.
Vasić je istakao da je “providna i Ivanićeva teza da će Republika Srpska učestvovati u tom mehanizmu, čime želi da kaže da se ništa nije desilo”.

“Ivanić, kao glavni praktičar izvlašćivanja Republike Srpske, dok Mladen Bosić ima ulogu kriminalizovanja svega u Srpskoj, pokušava da sakrije temeljnu činjenicu u političkom slučaju – mehanizam koordinacije. Riječ je o pokušaju tihog državnog udara kojim bi se Republika Srpska razvlastila i ostala bez svoje dejtonske pozicije”, upozorio je Vasić.

On je naglasio da su za Republiku Srpsku u ovom mehanizmu dvije dugoročne opasnosti, koje se “ne mogu prikriti Ivanićevim kratkoričnim pitanjima kao što je – ‘Kažite šta je sporno”.

“Prva opasnost je razvlašćivanje pomoću prikrivenog državnog udara, a druga je stvaranje potpuno novog, paralelnog mehanizma vlasti u BiH, jer sve što se organizuje bez direktnog učešća vlada Srpske i Federacije BiH, kao strana u Dejtonskom sporazumu, i Savjeta ministara, jeste otuđeni paralelni sistem bez kontrole i uperen isključivo protiv Republike Srpske”, upozorava Vasić.

On je naglasio da je jasno da Vlada Srpske ne smije popustiti na ovom pitanju. “Računi će, bez mogućnosti reklamacije, stizati za pet ili deset godina”, smatra Vasić.

SRNA