NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije uporedio je Ameriku sa rimskom imperijom, koja ima utisak da može da kontroliše čitav svijet, te ocijenio da je politički jedino uravnoteženje u krizi koja vlada svijetom – Evropa sa Rusijom, iako to zvuči iluzorno.
“Nisam siguran da Rusija to može sama da izbalansira. A siguran sam da Evropa ne može”, rekao je vladika Grigorije za “Sputnjik”, navodeći da je u tom smislu i zanimljiv susret pape Franja i patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, koji shvataju da je potreban balans u svijetu.

Govoreći o Bliskom istoku, vladika Grigorije je ocijenio da se istorija na tim prostorima ponavlja.

“Kroz četvrti, peti i šesti vijek vodio se rat između persijske i rimske imperije, upravo na prostoru današnje Sirije”, kaže vladika Grigorije.

Komentarišući napade na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, vladika Grigorije je rekao da haranga koja je pokrenuta protiv Dodika ide iz ličnih frustracija, koje su pogonsko gorivo da se sruši nešto što je napravljeno na velikoj žrtvi ljudi koji su ginuli i svih lidera koji su od početka pokušavali da spasu neku vrstu slobode za Srbe u BiH.

“Onima koji ruše Dodika pokušavam da objasnim da neće tako što sruše Dodika oni biti Dodik. Možemo da izgubimo sve što imamo”, kaže vladika Grigorije.

Prema njegovim riječima, pozicija predsjednika u Republici Srpskoj je svakako ugrožena zbog ustavnog poretka i okruženja, kao i situacije u kojoj se nalazi Srbija, zbog Kosova, Crne Gore, Hrvatske, ali i zbog Federacije koja je prijetnja zato što se stalno insistira na unitarizaciji, centralizaciji u Sarajevu koje pripada bošnjačkom dijelu BiH.

SRNA