Јoka Milovanović, majka koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubila tri sina, u Loparama je dobila svoj krov nad glavom. Izgradnju kuće finansirao je kabinet predsjednika RS, a infrastrukturu obezbijedila je opština Lopare.

Ključeve joj je uručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prvo što je starica Јoka unijela u novi dom, pored ikone sveca zaštitnika, jesu fotografije poginulih sinova Tripuna, Miodraga i Đoje.

Neizmjernu zahvalnost uputila je predsjedniku RS za novi krov nad glavom. Starica Јoka Milovanović živjela je u trošnom objektu, starom više decenija, u kojem je odgajila desetoro djece. Sinovi Tripun i Miodrag poginuli su zajedno na majevičkom ratištu 1992. godine, a sin Đojo tri godine kasnije kod Mrkonjić Grada. Za njegovim posmrtnim ostacima tragalo se pola godine. Zahvalila je predsjedniku Dodiku što je, kako kaže, održao obećanje i sagradio joj novu kuću.

”Drago mi je što smo uspjeli završiti objekat, trebalo je to i ranije učiniti, ali nikada nije kasno. Sad smo dogovorili da ovdje uradimo još neke stvari, da bi sve to bilo uređeno – od ljetnikovca do grijanja”, rekao je Dodik nakon što je razgovarao sa Јokom Milovanović.

Јoka Milovanović o svojoj tragediji svjedočila je u filmu “Djeca” RTRS-a zajedno sa Milevom Lazarević, Milevom Župić i Marinkom Bjelicom, roditeljima koji su takođe izgubili troje djece u posljednjem otadžbinskom ratu.

RTRS