Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića o uključenosti institucija Republike Srpske u zajedničke aktivnosti, šef Kabineta predsjednice Vlade Republike Srpske dr Boris Tučić izjavio je da je krajnje neprimjereno da „Vladi Republike Srpske drže lekcije oni koji pravnim nasiljem i nametanjem rješenja pokušavaju graditi nekakvu novu realnost u BiH“.

„Savjetu ministara bi do sada trebalo da je jasno da bez usaglašenog i od svih nadležnih nivoa vlasti odobrenog mehanizma koordinacije nema daljeg napretka u procesu evropskih integracija, pa ni izrade bilo kakvih strateških dokumenata koji bi se odnosili na cijelu BiH. Tek nakon postizanja dogovora oko mehanizma koordinacije, može se razmišljati o modalitetu strateških dokumenata, ali on svakako mora biti takav da u potpunosti odgovara ustavnoj strukturi BiH, te sa jasnom i vidljivom pozicijom Republike Srpske i njenih institucija, posebno uzimajući u obzir činjenicu da Republika Srpska ima izrađene i usvojene strateške i operativne dokumente u svim razvojnim oblastima“, rekao je Tučić.

„Ovako, konstantno smo suočeni sa situacijom da institucije iz Sarajeva uporno pokušavaju da nametnu rješenja i pravila igre za sve, a onda, kada naiđu na zid ispoljavaju nezadovoljstvo jer neko ne želi da igra po njihovima pravilima. Ukoliko Savjet ministara i njegov predsjedavajući uistinu žele uključenost institucija Republike Srpske u određene zajedničke aktivnosti, onda moraju prestati sa dosadašnjom praksom, te niz spornih odluka koje su donijeli samostalno, ne pitajući nikog, vratiti u okvire i potpune pravne valjanosti, ali i dogovoranja i usaglašavanja. Ukoliko bude zadovoljen ovaj minimum, te ukoliko se odustane od pokušaja pravljenja od Savjeta ministara nečega što on nije, institucije Republike Srpske nemaju nikakav problem da zajednički, sa svim ostalim relevantnim institucijama u BiH, realizuju aktivnosti od zajedničkog interesa“, izjavio je Tučić komentarišući izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića o uključenosti institucija Republike Srpske u zajedničke aktivnosti.

„No, umjesto toga, nažalost, svakodnevno nailazimo samo na različite dezinformacije i neistine. Po pitanju mehanizma koordinacije, na primjer, neki tvrde da nisu dobili komentare Republike Srpske, dok njihove kolege, koje sjede zajedno s njima u istoj instituciji, javno kažu da su iste dobili i sagledali. Ili, jedan dan tvrde da uopšte nisu dobili komentare iz Vlade Republike Srpske, potom da su dobili komentare tek prije dva dana, a onda ponovo da nisu dobili komentare uopšte. Vjerovatno bi svima, pa i njima samima, bilo mnogo lakše da se dogovore sa samima sobom šta je od svega toga istina“ rekao je Tučić.

RTRS