Savjet muftija Islamske zajednice u BiH donio je fetvu /odluku/ da je hidžab /marama/ vjerska obaveza i odjevna praksa muslimanke propisana osnovnim izvorima islama i Kuranom.
Savjet muftija navodi da se hidžab ne tretira kao poseban vjerski simbol i obilježje i da ne može biti obuhvaćen zakonskom odredbom o zabrani isticanja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama, saopšteno je iz Islamske zajednice u BiH.

Razmatrajući implikacije zaključka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, kojim se tumače zakonske odredbe o sudovima u kontekstu zabrane nošenja vjerskih simbola i obilježja zaposlenim u pravosudnim institucijama, Savjet smatra da bi zabrana nošenja hidžaba predstavljala flagrantan oblik diskriminacije i kršenje vjerskih i ljudskih prava.

“Uzimajući u obzir činjenicu da Kuran na više mjesta izričito naređuje da se prilikom suđenja i svjedočenja primjenjuje princip istine i pravde makar to bilo i protiv bližnje rodbine, jasno je da nema mjesta bojazni da bi nošenje marame, kao manifestacije prava na slobodu vjere, moglo uzrokovati vjerski motivisanu pristrasnost”, kaže se u fetvi Savjeta muftija.

U odluci se navodi da je nekorektno i nepravedno pripisivati nekome pristrasnost na osnovu Ustavom i zakonom zagarantovanog manifestovanja prava na slobodu vjere.

Savjet je juče usvojio instrukciju i ostale neophodne akte za efikasno vođenje razgovora sa pojedincima i grupama koje vaninstitucionalno vrše djelatnosti Islamske zajednice, te zaključilo da se ovi razgovori nastave o čemu će izvještaj biti upućen na usvajanje Saboru Islamske zajednice.

Savjet muftija najoštrije je osudio posljednje prijetnje muslimanima i poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i dalo punu podršku u njegovom radu na zaštiti vjerskih prava i sloboda muslimana, uključujući i osudu nasilnog ekstremizma.

SRNA