Uoči nastavka sezone klubovi su ukupno dužni oko 320.000 maraka, od čega se 105.000 odnosi na dug pet premijerligaša iz RS.

Dug Slavije iznosi 26.350 KM od čega se 13.500 odnosi na troškove snimanja i troškove službenih lica. Iz Slavije kažu da će ovaj deo duga uplatiti do predviđenog roka, pri čemu iz kluba ističu nedostatak sluha kod ljudi iz FS BiH, koji postavljaju bespotrebne ultimatume, iako su veoma dobro svesni teške  situacije u kojoj se nalazi klupski fudbal u BiH.

Drina iz Zvornika za kazne, troškove snimanja utakmica i plaćanje službenih lica za mečeve Kupa BiH duguje Fudbalskom savezu BiH oko 30.000 KM.

radnik-drina

Najveći deo dugovanja odnosi se na kazne i za to će Zvorničani morati da izdvoje 18.500 KM, ali to nisu u obavezi da plate do početka prolećnog dela sezone. Međutim, bez uplaćenih 8.000 KM neće im biti omogućeno da odigraju utakmicu protiv Rudar Prijedora u gostima, a ukoliko se to desi meč će izgubiti službenim rezultatom, te mogu očekivati novu kaznu. Preostali novac se takođe odnosi na kane, koji nije potrebno uplatiti do petka.

Prijedorski Rudar duguje oko 24.000 KM od čega se takođe veći deo odnosi na kazne, dok će manji deo duga koji se odnosi na troškove snimanja u iznosu od 4.500 biti uplaćen do roka.

FS BiH  je početkom meseca uputio zahtev klubovima da svoj deo duga Savezu moraju izmiriti do 28. februara, a oni koji to eventualno ne učine automatski će biti suspendovani iz takmičenja, odnosno neće moći igrati utakmice 16. kola.

Pomenuti dug se uglavnom odnosi za neuplaćena sredstva od kazni i za snimanje utakmica, a od pet klubova  iz RS koji se takmiče  u premijer ligi u najpovoljnijoj situaciji nalazi se bjeljinski Radnik čija dugovanja prema savezu iznose oko 8.000 KM, a taj dug se odnosi na troškove snimanja mečeva Premijer lige BiH, te troškove službenih lica u susretima Kupa BiH.

U bijeljinskom premijerligašu najavili su isplatu te svote do subote i prve utakmice nastavka prvenstva protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Bijeljinci su najdisciplinovaniji klub u ligi i u jesenjem delu sezone nisu imali nijednu kaznu od strane FSBiH.

Dug banjalučkog Borca iznosi 15.700 i  od čega na kazne otpada 13.000, a 2.700 KM potrebno je izmiriti kako ne bi bilo smetnji za odigravanje subotnje utakmice protiv Slobode.

rudar vukasin djakovic

Rudar traži reprogram

-Naš klub je poslao zvaničan dopis u FS BiH s molbom da se dug reprogramira i da se plati postepeno, pošto se dobro zna da većinu klubova muče problemi finasiranja i nadamo se pozitivnom odgovoru – kaže direktor Rudar Prijedora Vukašin Đaković i dodaje da u tome ima podršku predstavnika Veleža.

Ukupan dug premijerligaša iz RS u KM

Drina          26.500

Slavija        26.500

Rudar         24.000

Borac          15.000

Radnik          8.000

————————-

Ukupno      105.000

B. Predojević/ R. Jokić