U “Galeriji 96” u Prijedoru večeras je otvorena izložba “Savremena upotrebna keramika”, čiji su autori profesor Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda Miroljub Dramićanin, docent Igor Milićevića i samostalni umjetnik Ivana Rackov.
Direktor Galerije Tihomir Ilijašević rekao je otvarajući izložbu da je ona rezultat izuzetne saradnje koju ova ustanova ima sa Fakultetom primenjenih umetnosti iz Beograda i da je pred Prijedorčanima po prvi put izložena keramika.

“Ovo je jedan divan i najstariji dio likovne umjetnosti, jer ljudi od davnina imaju potrebu da posude koje svakodnevno upotrebljavaju ukrašavaju i ocrtavaju, prvo linijama i geometrijskim oblicima pa sve do savremenih oblika ukrašavanja i ocrtavanja i to traje već 10.000 godina, kroz istoriju čovječanstva od kada postoje tragovi lijepih pokušaja da se ostavi trag”, istakao je Ilijašević.

On je dodao da je keramika veoma malo zastupljena po galerijama u Srpskoj i da je ponosan što je Prijedor jedinstven po tome i prvi.

Dramićanin, koji je profesor keramičkog dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti, rekao je da su izloženi radovi keramika koja ima upotrebnu vrijednost i rađena je, uglavnom, tehnikom kamenine i patinirane keramike.

“Izloženi su keramički panoi i posude koje imaju upotrebnu vrednost i posebnu likovnu osobnost i to su sve posude koje su tradicionalne, a, opet, tretirane na jedan lični način i imaju umetničke pretenzije”, dodao je Dramićanin.

Ivana Rackov, koja je diplomirala na Odsjeku za keramiku, rekla je da u dizajnu ovih predmeta mora da bude postignut balans između upotrebnog i umjetničkog.

Izložba, koja je prva takve vrste u Republici Srpskoj, biće otvorena do 28. marta.

SRNA