Izbor Hašima Tačija za predsjednika /samoproglašenog/ Kosova mogao da bude početak političke noćne more na Kosovu, piše švajcarski dnevnik “Tagesancajger”.
List navodi da je Tačiju u interesu eskalacija događaja, jer bi specijalni sud još ove godine trebalo da podigne prve optužnice protiv bivših komandanata OVK, koji danas “u odjelima i kravatama pljačkaju zemlju”.

“Tagesancajger” piše da Tači ima dobre razloge da paniči i da mu je eskalacija u interesu, jer onda pred EU i SAD može da izađe kao faktor stabilnosti.

“Do sada mu je odlično išlo s takvom politikom iznude. Međutim, za Kosovo bi njegov izbor mogao da bude početak političke noćne more”, ocjenjuje list.

Bečki “Prese” piše da nijedan politički vođa na Kosovu, koje je na ivici propasti, ne izaziva tako oprečne reakcije kao Tači.

List navodi da opozicija u Tačiju vidi simbol korumpirane klanske privrede i isprepletenosti politike i organizovanog kriminala, dok njegove pristalice veličaju međunarodno iskustvo i stare zasluge.

“Srpska manjina je skeptična prema Tačiju, prije svega, zbog zločina OVK na kraju kosovskog rata”, piše “Prese”, podsjetivši na izvještaj Savjeta Evrope koji ga tereti za umiješanost u vađenje organa Srbima koje je OVK oteo i ubio.

“Prese” ocjenjuje da je sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, koji opozicija kritikuje, jedan od razloga što je Tači, uprkos svim manama, na Zapadu shvaćen kao garant stabilnosti.

SRNA