Ekspert za međunarode odnose i geopolitiku Dragan Petrović rekao je da je neshvatljivo da BiH vodi krajnje pasivnu politiku kada je riječ o borbi protiv terorizma, uprkos činjenici da je ta zemlja posebno ugrožena od ekstremne vahabističke ideologije i međunarodnog terorizma.

“Ako je kod onog dijela izvršnih organa Federacije BiH koje čine pripadnici muslimanskog naroda i dalje prisutna želja za prikrivanjem i minimiziranjem pogubnog efekta vahabističke ideologije koja je zahvatila cijelu BiH, kao i njenih ‘rezultata’ koji su doveli do masovnog odlaska građana BiH u redove terorističke ‘Islamske države’, ono što nikako ne razumijemo jeste ponašanje zvaničnih organa BiH, koje vode predstavnici srpskog naroda”, istakao je Petrović, koji je član Izvršnog Odbora udruženja “Republika Srpska – Čast otadžbine”.

Petrović je rekao da se jasno nameće pitanje zašto to dozvoljavaju i zašto ne rade svoj posao najodgovoriniji po ovlašćenjima, funkcijama, nadležnostima i po Ustavu BiH – ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i direktor Sipe Perica Stanić, obojica pripadnici srpskog naroda.

“Ne možemo a da se ne zapitamo da li je u pitanju otvoreno svrstavanje na jednu stranu u sukobima opozicije sa vladajućom strankom na relaciji SDS – SNSD ili možda nešto još gore – da su takve radnje odnosno neradnje u funkciji destabilizacije Republike Srpske, što je nesumnjivo želja dobrog dijela međunarodne zajednice koja za ivršioce radova uvijek ima obavještajno-bezbjednosne službe. Na žalost, efikasnost njihovog učinka na terenu postaje još veća, ako uz sebe za djela na štetu sopstvenog naroda, angažuju pripadnike istog”, ističe Petrović.

On je naveo da srpski narod od Mektića i Stanića očekuje da pokažu da su iznad bilo kakve dnevne politike, da su u stanju da se odupru svakom pritisku i sprečavanjima i da sprovedu svoje obaveze, kad je riječ o borbi protiv terorizma.

“Neka nas svojim djelima razuvjere da su naša razmišljanja neopravdana, i za isto ćemo im, kao i sav srpski narod biti zahvalni, jer naš jedini interes je stabilna i prosperitetna Republika Srpska”, rekao je Petrović.

SRNA