Za Republiku Srpsku apsolutno je neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao “dana nezavisnosti BiH” jer je taj datum uvod u ratna dešavanja na ovim prostorima, ističu srpski poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da Bošnjaci po ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko od 1992. godine i početka ratnih sukoba, te da insistiraju na nečemu što je podijelilo BiH.

Stevandić podsjeća da je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat u Sarajevu Nikola Gardović, nakon čega su počeli krvavi sukobi u BiH.

“Insistiranjem na obilježavanju 1. marta je znak da za sada u BiH nije moguć bilo kakav kompromis”, rekao je Stevandić, napomenuvši da bi na nivou BiH trebalo usaglasiti zakon o praznicima.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković smatra da je ubistvo Gardovića u Sarajevu okidač za početak rata u BiH.

“Svi u BiH smo platili ogromnu cijenu nakon 1. marta 1992. godine. Srbi nikada neće priznati taj datum kao `dan nezavisnosti BiH`”, rekao je Vuković Srni.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže za Srnu da Bonjšaci, obilježavanjem 1. marta, provociraju srpski narod u BiH.

“Ovaj datum je uvod u ratni sukob u BiH i zbog toga ga Srbi nikada neće obilježavati”, kategoričan je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Skupštini Srpske Miroslav Brčkalo rekao je Srni da se 1. mart, kao “dan nezavisnosti BiH”, nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

„Da živimo u uređenoj državi taj datum niko i nikada ne bi obilježavao, a Bošnjaci pokazuju da su po načinu razmišljanja još uvijek u prošlim vremenima. Srbe 1. mart asocira na krvoproliće i ratne sukobe, a Bošnjake na nezavisnost BiH”, kaže Brčkalo.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Krsto Jandrić podsjeća da na nivou BiH nije usvojen zakon o praznicima i naglašava da Bošnjaci zloupotrebljavaju institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

“Republika Srpska ne može prihvatiti obilježavanje 1. marta kao `dana nezavisnosti`. Sa Bošnjacima se sigurno nikda nećemo saglasiti da ovaj datum bude zajednički praznik”, rekao je Jandrić Srni.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Istog dana 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U Federaciji BiH se taj datum obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

SRNA