Zagreb, 28.02.2016 - Postrojavanje "Hrvatskih domoljubnih snaga" koje je u nedjelju, uz "prisegu Domovini“, na zagrebaèkom Trgu bana Jelaèiæa organizirao Autohtoni HSP kako bi obilježio 120. obljetnicu smrti Ante Starèeviæa, pratio je i kontraprosvjed Radnièke fronte uz prisutnost velikog broja policajaca izmeðu dviju skupina od kojih ni jedna nije brojala više od 50-ak ljudi. foto HINA/ Denis CERIÆ/ ik

Usred glavnog zagrebačkog Trga bana Јelačića, u samom centru grada, jutros su se postojili crnokošuljaši, pripadnici stranačke vojske Autohtone hrvatske stranke prava.

Usred glavnog zagrebačkog Trga bana Јelačića, u samom centru grada, u nedelju ujutro postojili su se crnokošuljaši, pripadnici stranačke vojske Autohtone hrvatske stranke prava. Slika je bila stravična, muškarci i žene obučeni u crno, sa čizmama na nogama, uzvikivali su “njima smeta Hrvatska, ali ne smeta Pavelićeva kuna“.

Istovremeno je grupa građana, predvođeni Radničkom frontom, protestovala protiv ove parade fašizma, a policija je sve mirno promatrala, jer je dala dozvolu za ovo okupljanje. Iako je na trgu bilo mnogo policajaca niko nije reagovao i na kraju su se crnokošuljaši razišli.

“Ne novoj Јugoslaviji, ne Velikoj Srbiji“, izvikivali su noseći crne zastave, na kojima je hrvatska šahovnica koja se koristila u vrijeme NDH, a na zastavama je i pisao stranački pozdrav Za dom spremni.

Ova nova provokacija ustašoidne desnice izazvaće reakcije demokratske Hrvatske, koja se sve više suočava s agresivnim nacionalizmom. Bez sumnje paradiranje crnokošuljaša i stranačkih vojska imaće i krajnje negativne reakcije u Evropi, koja upozorava da se Hrvatska okreće sve više ekstremnoj desnici.

Večernje novosti