Dosada rađa poroke, okreće ljude ka alkoholu, prekomernom pušenju, drogi, kasnim izlascima, neumjerenim obrocima, spletkarenju… A sve je to ozbiljan stres…

Što se više dosađujete, kraće ćete živjeti – zaključak je londonskih istraživača. Oni su 25 godina analizirali život više od 7.000 osoba zaposlenih u javnim kompanijama i došli do takvog podatka. Ispitanici koji su priznali da im je često dosadno, imali su 40 odsto više šansi da umru do kraja istraživanja od onih koji se nisu dosađivali. Razlog? Zato što dosada rađa poroke, okreće ljude ka alkoholu, prekomjernom pušenju, drogi, kasnim izlascima, neumjerenim obrocima, spletkarenju… A sve je to ozbiljan stres.

Rezultati su pokazali da su dosadi sklonije žene i mlađi muškarci. Stručnjaci sa odjeljenja epidemiologije i javnog zdravlja na Univerzitetskom koledžu u Londonu su proučavali podatke službenika starih između 35 i 55 godina. Tada je otkriveno da je jednom od deset zaposlenih bilo dosadno na poslu tokom bar jednog mjeseca, a da se svaka druga žena požalila na isti problem.

Agencije