Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je Srni da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH mora funkcionisati nezavisno, sa ravnomjernom nacionalnom zastupljenošću i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.
“Službe ovakvog profila su u funkciji zaštite ustavnog poretka, a u BiH se ovaj poredak zasniva na aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma. OBA mora imati i jednake kriterijume u istraživanju ratnih zločina”, rekao je Ćeranić.

On je naglasio da rukovodni sastav OBA nije nacionalno izbalansiran, jer su rukovodioci, uglavnom, Bošnjaci.

“Rukovodni sastav ove agencije nije ustrojen ni po popisu stanovništva iz 1991. godine, što je nedopustivo. Od 27 rukovodnih mjesta, među kojim su direktori direktorijata i načelnici odjeljenja OBA, Srbi obavljaju tri”, pojasnio je Ćeranić.

On smatra da je veoma važno za kakvu će se bezbjednosnu politiku zalagati srpski kadrovi u OBA.

“Ako budu uljuljkani i zadovoljni svojim statusom, Republika Srpska neće imati nikakve koristi od OBA”, dodao je Ćeranić.

“Glas Srpske” danas piše da Obavještajno-bezbjednosnom agencijom, uglavnom, rukovodi bošnjački kadar, a da zbog potpunog marginalizovanja Srba iz rukovodeće strukture, jedna od najvažnijih bezbjednosnih institucija djeluje van kontrole Republike Srpske, čija policija umnogome zavisi od informacija do kojih dolaze agenti OBA.

SRNA