Mislite da sve ide super, glava vam je u oblacima i volite osobu pored vas kao nikog pre. Međutim, kao grom iz vedra neba slušate rečenice da je vreme za raskid i potpuno ostajete šokirani. Ipak, ono što ne znate je i to šta se zapravo dešava sa vašim telom u tim trenucima.

1. U trenutku kada vas iznenade raskidom, otkucaji srca vam naglo opadaju, tvrdi istraživanje objavljeno u magazinu “Nauka psihologije”. Naučnici su pratili šta se dešava sa srcem onoga koji je odbijen i zaključili da se podudara sa bilo kojim drugim odbijanjem u javnosti.

2. Kada se šok smiri, emotivni stres kreće da struji telom (Šta sam uradio/la pogrešno? Hoću li ostati sam/a do kraja života?). Taj stres može da optereti vaš nervni sistem, što utiče na vaše spavanje, imunitet i probavu. U veoma retkim slučajevima, taj stres može da vam zaista slomi srce. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji je došlo do zaključka da ljudi zaista mogu da umru od depresije jer previše opterete srce nakon gubitka voljenih.

3. Osećate i fizički bol. To je tako jer mozak šalje signale da ste zaista povređeni, otkriva istraživanje u gorepomenutom magazinu.

4. Ne razmišljate pravilno. Počinjete da mešate dane i da zaboravljate stvari. To je takođe jedan od simptoma slomljenog srca, a na sve to postajete impulsivni, pa donosite odluke koje mogu biti pogrešne.

5. Kunete se da to nikada nećete uraditi, ali svejedno gledate vaše stare fotografije na Fejsbuku. Delovi vašeg mozga misle da će im biti lakše ako opet vide onog ko im je do juče donosio taj osećaj ljubavi. Prema istraživanju, ljubav je kao droga i privlači vas taj osećaj. Pogotovo jer vaš mozak još uvek nije procesuirao informaciju da ste raskinuli.

6. U početku, zainteresovani ste da pričate samo sa kasirkom, ali eventualno i to prođe. Kada počnete da se osećate usamljeno, povećsva vam se broj hormona i imate poriv da što pre izađete među svet i upoznate nekog novog.

7. Mesecima kasnije, iako ste preboleli tu osobu, s vremena na vreme je se setite. To se dešava tokom napada stresa, jer se vaš mozak hvata za prvu lepu misao koja vam padne na um. Upravo zbog toga i kosa može da prestane da vam raste, ali ne brinite i to je prolazno.

24sata