Iako plaćamo visoke premije za auto-osiguranje, nisu rijetke situacije da osiguranici svoja prava traže putem suda. Razlozi su brojni, a slučaj Zorana Zelenovića iz Bijeljine opominje i osiguranike i osiguravajuće kuće.

Zelenoviću je ukraden auto, što je odmah i prijavljeno bijeljinskoj policiji. Očekivao je da mu osiguravajuća kuća namiri štetu, jer je auto bio pokriven kasko – osiguranjem. Međutim, uslijedio je šok kada su mu saopštili da je krađu bio dužan da prijavi u roku od tri dana, pa je tako, tvrde u osiguranju, izgubio pravo na namirenje štete.

Zelenoviću ne preostaje ništa drugo nego da se sudi sa osiguravajućom kućom, kod koje je ukradeni Audi A6 bio kasko osiguran. Iako osiguranje pokriva i krađu, Zelenović štetu ne može da naplati.

– U ASA osiguranje sam prijavio krađu auta poslije šest dana. Rekli mi da uplatim dvije zaostale rate što sam i ičinio, da donesem punomoć od žene na kojoj se auto vodi, jer nisam bio preveo auto i to sam uradio. Rekli su da će mi u roku od 14 dana biti ponuđena isplata – kaže Zelenović.

Međutim, poslije skoro tri mejseca, stiže odgovor iz Sarajeva da nema pravo na naknadu štete, jer krađu nije prijavio u roku od tri dana. To što je Zelenović prijavio krađu policiji odmah, za osiguranje nije relevantno.

– Prijavio sam krađu, da je auto legalno, da je policija izvršila uviđaj, da je tragala mjesec dana za autom, poslije čega je osiguranje bilo obavezno da mi ponudi neku nadoknadu štete. Hoću da upozorim sve normalne ljude šta ova osiguranja rade u Republici Srpskoj – ističe Zelenović.

Iz ASA osiguranja poručuju da su sve uradili po pravilima: “Kako nastanak osiguranog slučaja nije prijavljen u roku od tri dana, a kako je to predviđeno i Opštim uslovima za kasko osiguranje motornih vozila, odštetni zahtjev je odbijen kao pravno neosnovan. Netačni su i navodi Zorana Zelenovića da je nakon tri mjeseca saznao za odbijanje zahtjeva”.

Pravni zastupnici Zelenovića tvrde da pomenuti rok od tri dana nije naveden u ugovoru  odnosno polisi osiguranja, što je bila obaveza osiguravaće kuće. Ukradeni Audio A6 bijeljinska policija još nije pronašla.

RTRS