Parfem i kolonjska voda imaju različitu namenu, ali su ime dobili na osnovu koncentracije ulja u alkoholu i vodi.

Miris je univerzalan izraz za sve što miriše dobro, odnosno za sve što sadrži neku količinu mirišljavog ulja razređenog u alkoholu i vodi. Međutim, u skladu sa koncentracijom mirišljavog ulja, naziva se različito:

Parfemisana voda – miris traje manje od sata. Ovo je najrazređenija vrsta mirisa, uglavnom sadrži od jedan do tri odsto parfemskog ulja u alkoholu i vodi.

Kolonjska voda – miris traje oko dva sata. To je najstariji izraz za parfem, korišćen u Severnoj Americi za muške mirise. Obično ima od dva do četiri odsto parfemskih ulja u alkoholu i vodi.

Toaletna voda – miris traje oko tri sata. To je laka mešavina u spreju, koja sadrži od pet do 15 odsto mirišljavog ulja rastvorenog u alkoholu.

Eau de parfum – miris traje od pet do osam sati. Koristi se kao oznaka i za muške i za ženske mirise, a sadrži od15 do 20 odsto čistog parfemskog ulja.

Perfume – miris traje do 24 sata. Naziv je dobio od latinske fraze per fumum (kroz dim). Reč je o najkoncentrisanijem i najskupljem parfemu. Blago masniji, parfem sadrži od 20 do 30 odsto mirišljavog ulja.

Mondo