tručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je da je poglavar Islamske zajednice BiH Husein Kavazović zadao prvi ozbiljniji udarac vehabijskom pokretu i učinio ono što do sada nisu uspijevale ili nisu htjele da učine institucije BiH.

“Veoma precizan u javnim istupima, reis Kavazović je naglasio da će oni koji nisu prihvatili nalog Islamske zajednice o gašenju ilegalnih mesdžida i džemata morati da se suoče sa reakcijom države, jer je ‘država ta koja treba da djeluje i kaže kako će se riješiti taj problem’. Ukazujući da su paradžemati državni problem, da Islamska zajednica nema mogućnosti da ih zatvori, Kavazović je apostrofirao ulogu države, odnosno obaveze organa na nivou BiH u zatvaranju ilegalnih vjerskih objekata i vjerskih zajednica”, istakao je Ćeranić.

Dajući kreatorima ilegalnih džemata do znanja da kompromisa sa njima neće biti, kaže Ćeranić u izjavi za Srnu, Islamska zajednica pozvala je institucije na nivou BiH da urade ono što je u njihovoj nadležnosti.

“Šta će država učiniti kako bi se suočila sa nezakonitim, ilegalnim djelovanjem ideologa vehabijskog pokreta, uskoro ćemo saznati. Stvarna podrška naporima reisa Kavazovića i Islamske zajednice za sada je izostala. Nadamo se da se neće sve odvijati po ustaljenoj praksi koja se svodila na floskule o borbi protiv terorizma, a bez djelotvorne akcije, što je pogodovalo vehabijskoj ideologiji da se u sve opasnijim vidovima neometano širi”, naglasio je Ćeranić.

U tom kontekstu, ističe on, najpozvaniji da objasni kako stvari sa vehabijama stoje i šta BiH namjerava da uradi kako bi se suočila sa društvenom opasnošću koja proističe iz ovog radikalnog pokreta – Bakir Izetbegović uporno se ne oglašava.

Krajem februara istekao je rok koji je Islamska zajednica BiH dala ilegalnim džematima da se integrišu u zajednicu ili da se suoče s posljedicama.

Pojedini mediji prenose da nijedan od 64 paradžemata, u kojima se propovijeda radikalni islam i u kojima se uglavnom okupljaju vehabije, nije pristao na integraciju.

Najviše ih je na području Sarajeva, najaktivniji su u Zenici, na području Bihaća, Tuzle, u Travniku – a najveći otpor pružaju iz Gornje Maoče i Ošvi.

Sa predstavnicima onih pod čijim okriljem se odvijaju radikalna tumačenja islama, okupljanja vehabija i slanja na ratišta Sirije i Iraka, Islamska zajednica odbila je pregovore.

SRNA