U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba radova iz umjetničke zbirke Likovne kolonije iz Novog Grada pod nazivom “Rakani – 30 godina”.
Izložbu je otvorio direktor Javne ustanove Kulturno-obrazovni centar u Novom Gradu Jesenko Trbojević koji je istakao da je tri decenije Likovne kolonije “Rakani” odličan povod da se u izložbenu aktivnost Muzeja Kozare uvrsti izložba radova nastalih na ovoj koloniji i time nastavi veoma uspješna saradnja.

“Naše dvije ustanove imaju jako dobru saradnju i želimo da tako bude i ubuduće”, rekao je Trbojević i poželio da što više Prijedorčana posjeti izložbu i izbor radova sa Likovne kolonije “Rakani”.

Dokumentarista u novogradskoj galeriji Mirjana Drljača istakla je da je ova likovna kolonija najznačajnija kulturna manifestacija u Novom Gradu.

“Mi smo jako ponosni na tri decenije njenog trajanja, posebno što smo do sada ugostili više od 200 likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije, ali isto tako i iz Francuske, Belgije, Austrije i Slovačke i što njenu zbirku čini oko 500 radova”, navela je Drljača.

Kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić, koji je i autor ove izložbe, istakao je da je na izložbi predstavljeno 19 radova iz ove zbirke.

“Riječ je o veoma suženom izboru jer smo ograničeni prostorom, ali izložba će biti presjek svih tih 30 godina njenog trajanja”, rekao je Milić.

On je dodao da su na ovoj izložbi, osim Boška Karanovića koji je sa Stojanom Ćelićem njen osnivač, zastupljeni radovi autora Momčila Antonovića, Vladete Živkovića, Vese Sovilja, pa sve do Radenka Milaka i plejade mlađih autora koji se danas dokazuju na likovnoj sceni.

“U ovom izboru zastupljeni su veoma različiti likovni izrazi, različite poetike, generacijski različiti autori i autori koji su manje viđeni kod nas”, istakao je Milić.

Izložba je već 37 puta postavljana na području Republike Srpske i BiH, te Slovenije i do sada je više od 1.500 poštovalaca likovne umjetnosti pogledalo ovu zbirku, a u Prijedoru će biti otvorena narednih mjesec dana.

SRNA