Crvena jabuka, predvođena harizmatičnim pevačem Draženom Žerićem Žerom, i danas je jedna od najpopularnijih grupa regiona. Međutim, tragedija koju je ovaj bend doživeo pre 30 godina, na samom početku karijere, i dalje daje težak ukus nekim od najvećih hitova.

Žera nije bio glavni vokal u prvoj postavi Crvene jabuke – on je svirao klavijature, a frontmen (pevač, gitarista i tekstopisac) je bio Dražen Ričl Zijo. Ričl se smatra jednim od pokretača Novog primitivizma, bio je gitarista brojnih bendova tog vremena, jedno vreme i član sastava Elvis J. Kurtović, a neki ga se sećaju i iz Top liste nadrealista. Zajedno sa Zlatkom Arslanagićem (gitarista, tekstopisac) je i napravio Crvenu jabuku, koju su, uz njih dvojicu i Žeru činili još Aljoša Buha (basista) i Darko Jelčić (bubnjar).

Svoj prvi album pod nazivom “Crvena jabuka”, sa hitovima “Bježi kišo s prozora”, “Dirlija”, “Sa tvojih usana” i “Nek te on ljubi (kad ne mogu ja)”, bend je objavio 1986. godine i doživeo instant uspeh. Momci su planirali svoju prvu turneju koja je trebalo da počne u Mostaru 18. septembra 1986. Bend nikad nije stigao na taj koncert.

Na putu ka Mostaru kod Jablanice, trojica članova grupe imala su stravičnu saobraćajnu nesreću. Aljoša Buha poginuo je na licu mesta, a Ričl je preminuo nekoliko dana kasnije VMA u Beogradu. Zlatko Arslanagić je bio lakše povređen.

– To je bio težak dan… Mi smo već bili na stadionu u Mostaru, bio je pun, tek je oko pola 8 uveče došla policija. Scena je bila dirljiva, nastao je muk na stadionu, ugasili su muziku i kako smo mi krenuli prema bolnici u Mostaru, tako je i s nama krenula sva ta publika. Ispred bolnice bilo je tri, četiri hiljade ljudi – prisetio se godinama kasnije Žera.

Balašević: “Jedan dečak koji mi je bio drag”

U novembru 1986. godine Đorđe Balašević održao je koncert u sarajevskoj Zetri i pjesmu “Slovenska” posvetio Ričlu.

“Živeo je u vašem gradu jedan dečak koji mi je bio drag… Do nekog susreta koji nam ne gine u nekom drugom filmu, dozvolite, kao što je običaj kod mene u ulici, da samo zapalim sveću”, rekao je Balašević.

Ova tragedija je zavila grupu u crno. U čast poginulih muzičara održan je koncert pod nazivom “Pjesma za Crvenu jabuku”, a bend se povukao iz javnosti.

Posle godinu dana pauze, grupa je izbacila album “Za sve ove godine”, posvećen Ričlu i Aljoši. Zijo je i autor najjačih tekstova sa ovog albuma, kao što su Tugo nesrećo, Za sve ove godine, Nema više vremena, Umrijeću noćas od ljepote, Uzmi me (Kad hoćeš ti)…

Svi su mislili da se bend definitivno raspao i da neće nastaviti sa radom posle ovog omaža, ali, 1988. objavljije album “Sanjati”, sa Žerom kao glavnim pevačem… Na to izdanje nadovezali su se “Tamo gde ljubav počinje” (1989) i “Nekako s proljeća” (1991), a onda je grupa ponovo prestala s radom. Ovog puta zbog loše političke situacije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zlatko Arslanagić zauvek je napustio Sarajevo – preselio se u London, a potom u Kanadu, a Žera je ponovo aktivirao Crvenu jabuku u novoj postavi 1995.

Prošle godine grupa je proslavila 30 godina rada. Na njihovom repertoaru i dalje posebno mesto zauzimaju hitovi sa prva dva albuma.

24sata