Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić upozorio je da se paradžemati mogu smatrati političkim krilom “Islamske države” u BiH, i stoga treba očekivati vrlo nepovoljne scenarije.

“Nakon što su vođe paradžemata odbile da se potčine Islamskoj zajednici, uz obrazloženje da su oni tu zbog 50.000 naoružanih četnika, svaki razgovor o potrebi evropskog ponašanja i puta BiH u EU prestaje. To ujedno govori da paradžemati artikulišu jasne političke stavove i poruke iza kojih stoji oružana sila”, istakao je Ćeranić.

On je ocijenio da su sve prilike da institucije BiH neće reagovati jer je vehabijska zajednica postala politički faktor, na koji se uvijek računa uoči izbora, pri čemu se prenebregavaju bezbjednosne implikacije koje se za ovaj radikalni pokret vezuju.

“Iz policije Fedaracije BiH već je saopšteno da se ne osjećaju pozvani da bilo šta preduzmu protiv paradžemata koji nastave sa radom i ukazali na komunalnu policiju kao nadležnu instituciju. Najpozvaniji da reaguje po ovom pitanju – član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ima ‘pametnija posla’ koji se svode na urušavanje i izmjene Dejtonskog sporazuma metodom ‘korak po korak’. Floskulama o briselskoj fazi Dejtona taj napor podržava i EU”, ocijenio je Ćeranić.

Prema njegovom mišljenju, postoje dva problema koja se mogu dovesti u vezu sa neriješenim pitanjem ilegalnog organizovanja vehabijskog pokreta.

“Prvi je migrantska kriza. U martu i aprilu očekuju se veliki talasi migranata koji bi, voljom EU, trebalo da se ‘usidre’ na Balkanu, odnosno na ‘balkanskoj ruti’. Pri tome se misli na Grčku, Makedoniju i Srbiju, jer će granice Mađarske i Hrvatske biti ograđene žicom i obezbjeđene od oružanih snaga, odnosno, granice EU čuvaće NATO. Grčka će biti izuzeta i prepuštena samoj sebi”, ističe on u autorskom tekstu za “Pravdu”.

Drugo što treba imati u vidu, navodi Ćeranić, jeste da će 24. marta u Hagu biti izrečena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

“Britanski portal Business Insider sastavio je listu 22 najbrutalnija diktatora, među kojima se nalazi i ime Radovana Karadžića. Portali iz Federacije BiH listom su to prenijeli. Da li se radi o medijskoj pripremi eskalacije hibridnog rata protiv Republike Srpske i da li će presuda Karadžiću biti okidač”, upitao je Ćeranić.

On je ocijeno da je sve navedeno razlog da se dvije najvažnije srpske partije, SNSD i SDS, uzdignu iznad međusobnih optužbi za izdaju i kriminal, i radi Republike Srpske se zajedno suoče sa opasnostima kojima je Srpska izložena.

SRNA