Nakon uspješne realizacije šest projekata tokom prošle školske godine, u kojima je učestvovalo više od (550) učenika iz šest Srednjih škola Prijedora i Sanskog Mosta.

Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor i ove školske 2015/2016. godine nastavlja realizaciju aktivnosti s ciljem jačanja mirovnog omladinskog aktivizma, prevencije konflikta i smanjenja vršnjačkog nasilja.

Aktivnosti pod nazivom “Nansen dani mirovnog aktivizma” sa definisanom radnom temom “Poštuj moju različitost”, zajednički su planirali učenici i profesori sedam srednjih škola Prijedora i Sanskog Mosta.

U pomenutim aktivnostima planirano je direktno učešće više od sto učenika, sa profesorima-koordinatorima aktivnosti, iz Prijedora i Sanskog Mosta.

U okviru date teme, učenici će se predstaviti u pet takmičarskih kategorija: likovni i literarni radovi, IT prezentacije, skeč i promo letak. U revijalnom dijelu predstavljanje se nastavlja i kroz: video zapis, inovacije, fotografije i ples/muziku.

U okviru programa planirana je realizacija radionica sa učenicima na temu “Uvažavanja različitosti”, odnosno, poštujući potrebu uključivanja, informisanja i edukovanja roditelja, posebno članova Savjeta/Vijeća roditelja, planirane su i radionice za roditelje pod nazivom „Poštuj moju različitost – vršnjačko nasilje“.

Ovim aktivnostima želimo ukazati na potrebu obezbjeđivanja osnovnih informacija o vršnjačkom nasilju, odnosno, kako ga prepoznati, pružiti podršku djeci/učenicima i uputiti na odgovarajuće, raspoložive mehanizme/institucije u društvu.

Srednje škole koje su uključene u pomenute aktivnosti su: Mješovita srednja škola i Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” iz Sanskog Mosta, Mašinska, Elektro – tehnička, Muzička škola “Savo Balaban”, Gimnazija “Sveti Sava” i Srednjoškolski centar iz Prijedora.

Ovim vas i pozivamo da nam se pridružite, pogledate radove učenika ili se uključite u neku od planiranih radionica u Sanskom Mostu, u subotu, 5.3. u Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu, u periodu 11–15 časova i u Prijedoru, u petak, 11.3, u Pozorištu, takođe, u periodu 11–15 časova.

prijedor24h