Demonstranti Albanci zatrpali su sinoć temelje za izgradnju krsta u skopskom kvartu Butelj, srušili ogradu, postavili šatore i zaboli albansku zastavu na mjestu gdje treba da se podigne 55-metarsko pravoslavno obilježje.

Predsjednik skopske opštine Čair Izet Medžeti, koji je sa još nekoliko visokih funkcionera Demokratske unije za integraciju predvodi protest, rekao je da će demonstranti ostati sve dok se ne promijeni odluka o izgradnji krsta.

“Kao što je minaretima mjesto u džamijama, tako je i krstovima mjesto u crkvama. Makedonija je sekularna i multietnička država”, dodao je Medžeti.

“Ne želimo Skoplje da postane Bejrut, već želimo da bude kao Brisel. Ne protestujemo protiv vjerskih simbola i nećemo dozvoliti ovo da prođe, napravićemo Makedoniju po evropskom modelu”, rekla je poslanik u Sobranju Ermira Mehmeti.

Okupljeni nose isključivo albanske zastave i transparente “Ne želimo Skoplje koje će se pretvoriti u Belfast, Јerusalim ili Bejrut”, “Ovo je sekularna država”, “Ovo je klin, a ne krst” i “Politika dalje od religije”.

Demonstranti, među kojima su ministar obrazovanja Abdulakim Ademi i poslanici Artan Grubi i Talat Džaferi, preko razglasa slušali su narodnu albansku muziku.

DUI je najveća politička formacija makedonskih Albanaca i koalicioni je partner vladajućeg VMRO-DPMNE u Makedoniji.

Kamen temeljac za izgradnju krsta postavljen je u subotu.

Neposredno prije postavljanja kamen temeljca trojica Albanaca pretukla su lidera Svjetskog makedonskog kongresa Todora Petrova, inicijatora za podizanje krsta.

Policija je saopštila da je protiv tri lica koja su ga pretukla u ugostiteljskom objektu “Kazablanka” podnijela krivične prijave.

Albanci su sredinom prošlog mjeseca u skopskoj opštini Čair, gdje je DUI na vlasti, otkrili spomenik “Dvoglavi orao”.

Agencije