Mario Rajković (46) iz Prijedora uhapšen je u akciji “Valet” zbog sumnje da je u proteklih sedam mjeseci na području Banjaluke počinio 20 krađa u kojima je prisvojio oko 10.000 maraka.

Kako saznajemo, osumnjičeni je od avgusta prošle do marta ove godine koristio nepažnju pacijenata i drugih lica u banjalučkim bolnicama i ambulantama te im krao torbice i novčanike sa parama i dokumentima.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka, navodeći inicijale osumnjičenog, rekli su da je policija tokom ove akcije pronašla dio novčanika i drugih predmeta za koje se sumnja da potiču iz krivičnih djela.

– Pronađeni predmeti biće korišćeni kao dokaz u krivičnom postupku. Policija je o ovom slučaju obavijestila dežurnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka koji je naredio da protiv osumnjičenog bude dostavljen izvještaj zbog krivičnog djela krađa – kazali su u banjalučkoj policiji.

Dodali su da je akcija “Valet” rezultat višemjesečne istrage koju je policija vodila pod nadzorom banjalučkog tužilaštva.

Da su se krađe novčanika i torbica u zdravstvenim ustanovama dešavale i ranije u najvećem gradu Srpske, govori i podatak da je u toku prošle godine na području tog grada počinjeno više takvih krađa.

Banjalučanka Nada Mirčić (24) uhapšena je lani u aprilu zbog sumnje da je u ambulanti u ulici Zdrave Korde u tom gradu ukrala novčanik u kojem je bio novac od participacija naplaćenih pacijentima.

Policija je brzom reakcijom kradljivicu pronašla i uhapsila u blizini pomenute zdravstvene ustanove.

Nakon saslušanja Mirčićeva je puštena na slobodu. Policija je protiv nje podnijela izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela krađa.

Prema Krivičnom zakonu RS, lice koje počini krivično djelo krađa može biti kažnjeno novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

– U slučaju da vrijednost ukradene stvari ne prelazi iznos od 200 maraka, počinilac se može kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine – stoji u pomenutom zakonu.

Glas Srpske