Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma, za portal srpskaonline.net govori o terorizmu kao globalnoj prijetnji; nespremnosti institucija na nivou BiH da odgovore na tu prijetnju, odnosno nepostojanju volje da se bore protiv terorizma; vehabijskim naseljima koja u BiH djeluju vanustavno i mimo svih propisa…

Terorizam – stvarna i globalna prijetnja

Stvarna i stalna prijetnja od terorizma u BiH, potiče od globalne terorističke mreže, a prije svega od „Islamske države“ i Al Kaide, kaže u intervjuu za portal SrpskaOnline.net  stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević ističe da su mnoge terorističke organizacije, uz pomoć Alije Izetbegovića  i njegove SDA, napravile snažan prodor u bošnjačko društvo –  u političke stranke, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu  BiH, ali i u strukture političke moći u Sarajevu, posebno u  obavještajno-bezbjednosni i pravosudni aparat  BiH.

„Sud i Tužilaštvo BiH, na čelu sa Meddžidom Kreso i Goranom Salihovićem, kao i bezbjednosne agencije na nivou BiH predstavljaju ‘kišobran’ i zaštitu svakom potencijalnom i aktivnom teroristi u BiH“, ocijenio je Galijašević.

Svugdje u svijetu borba protiv terorizma počinje u samom društvu, nastavlja se u bezbjednosnim agencijama, a  završava u pravosudnim institucijama, navodi Galijašević, a samo u BiH su društvo, bezbjednosne agencije i pravosuđe – slabi, nespremni i nesposobni za ovakvu borbu.

Kad je riječ o bezbjednosnim agencijama u regionu, njihova saradnja se uvijek odnosi samo na određeno vrijeme i određenu konkretnu akciju, ali nije permanentna i nije intenzivna. Još ne postoji spremnost da se u potpunosti nadziru i kontrolišu sve identifikovane grupe radikalnih islamista u regionu, te da bezbjednosne agencije iz BiH, Srbije i Makedonije preduzmu adekvatne mjere sinhronizovano i kontinuirano.

Galijašević kaže da ovakav vid slabe saradnje čini Zapadni Balkan potpuno nesigurnim u vremenu u kome se očekuje veliki izbjeglički talas pokrenut iz Turske.

Prema procjenama direktora Europola Roba Vajnrajta, među ove izbjeglice već su se umiješali povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta, oko 5.000 džihad ratnika, fanatizovanih i frustriranih zbog poraza u Siriji  ali sa velikim vojnim iskustvom i ogromnom logistikom iza leđa.

Mreža izgrađena na ratnim zločinima mudžahedina
Galijašević kaže da džihad ratnike u BiH već čeka prihvat i podrška organizovane terorističke struktura “Bosanske mreže”, u njihovim paradžematima, tačnije antiustavnim vehabijskim naseljima. „Sva ova naselja proizvod su pranja novca i premještanja kapitala i novca iz sive ‘neformalne’ ekonomije u legalne tokove kroz kupovinu nekretnina. Upravo u tim nekretninama i cijelim naseljima gradi se sistem regrutovanja terorista i organizovanja terorističkih akcija“, ističe Galijašević.

On dodaje da je ova mreža izgrađena na ratnim zločinima tzv. mudžahedina, Aktivne Islamske omladine, raznih nevladinih organizacija i fondacija i uz podršku SDA i turske obavještajne službe “MIT”.

„Saradnja među bezbjednosnim agencijama na praćenju ove mreže i sprečavanju njenog finansiranja i naoružavanja, a posebno prihvata terorista iz Sirije je nedovoljna i svedena na razmenu informacija o već utvrđenim počiniocima krivičnih dela za kojima je izdata međunarodna potjernica, što doprinosi tome da se i slanje boraca na ratište u Siriju i njihov povratak odvijaju nesmetano“, kaže Galijašević.
Vidljivo je, dodaje, i da vrlo malo radikalnih vođa odlazi na ratište, te da je uglavnom riječ o manje poznatim, mladim licima koji iz socijalno-ekonomskih razloga ili zbog ideološke indoktrinacije islamističkom ideologijom odlaze ratovati u Irak i Siriju.

S obzirom na činjenicu da je prijetnja globalna, a samim tim i regionalna, te da i odgovor treba da bude takav, ostaje dilema kako ratovati protiv terorizma – globalno ili regionalno, diplomatski ili vojno.

Strategija Evrope, smatra Galijašević, prije svega, zasniva se na prevenciji terorističkih napada pojačanim djelovanjem obavještajnih službi i aktivne međunarodne razmjene obavještajnih podataka, a zatim i sprečavanjem pranja novca i presjecanjem kanala kojim pojedinci, organizacije ili države finansiraju teroriste.

„EU, takođe, gradi viziju prevencije dalje eskalacije terorizma posredstvom rješavanja regionalnih sukoba, prije svega na Bliskom i Srednjem istoku, odnosno u Sredozemlju. Nažalost, borba protiv terorizma se mora prilagoditi i minimumu zajedničkih interesa velikih sila koje slijede logiku vlastitih ekonomskih i drugih interesa, vrlo često izazivajući nestabilnost u cijelim regionima i kontinentima. Nadam se da naš region neće biti, ponovo, poligon za takve vrste sukoba u kojima bi ova teroristička infrastruktura mogla uzrokovati nepopravljive posljedice i da napad na Makedoniju neće biti početak otvaranja novog islamističkog fronta i ratišta“, ocenio je Galijašević.

Vanustavni život vehabijskih naselja u BiH – institucije ćute!?
Na konstataciju da je BiH danas najveći problem bezbjednosti Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta, Galijašević odgovara da ekstremistička hobotnica u ovoj zemlji, raspolaže sa preko pet hiljada radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji. „Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, oni su ovdje do sada bili zaštićeni u svakom smislu tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa preko 100.000 pripadnika, poznat pod imenom ‘Vehabijski pokret’.  Tačno je da nisu svi pripadnici tog pokreta teroristi ali svi poznati teroristi  u ovoj zemlji, dolaze, isključivo, iz tog pokreta. Potpuno nesmetano, ova lica su na području BiH osnivali preduzeća i nevladine organizacije, a onda u njihovo ime kupovali kuće, zgrade – čitava naselja – da bi u njima nastanili fanatizovanu armiju svojih sljedbenika – vojsku budućeg ratnog konflikta“, ističe Galijašević.
maoca
                                                          Natpis na ulazu u Gornju Maoču
On podsjeća da u cijeloj Evropi ne postoji država, osim BiH, koja bi na svome tlu tolerisala vanustavni život u takvim naseljima.
Ta ekstremistička naselja kao presedan u cijeloj Evropi, kompromituje Bošnjake i pravi od jednog tolerantnog evropskog naroda taoca islamističkog ludila. Ta naselja su, u stvari, baze – klasične vojne baze i male „Islamske države“.

Prema evidenciji Islamske zajednice takvih paralelnih džemata je 64, a prema evidenciji bezbjednosnih agencija i službi, njih 45 predstavlja stalni izvor terorističke prijetnje. Oni nisu izuzetak – takve baze za obuku i distribuciju terorista registrovane su odavno u Pakistanu, Iraku, Libiji, Siriji i Jemenu. U BiH te islamističke baze se nalaze sa obje strane entitetske granice, na tzv. “linijama razgraničenja”.

U javnosti su poznata cijela naselja koja funkcionišu potpuno izvan ustavnog poretka zemlje, po strogim islamskim pravilima.
Neka od njih su: Gornja Maoča (između Srebrenika i Tuzle), Gornja Dubnica (kod Kalesije), Donja Bočinja (između Maglaja i Zavidovića)  i Ošve (između Maglaja i Tešnja) ali tu su i dijelovi naselja: Kamenica (kod Teslića), Sjenina Rijeka (između Modriče i Doboja), Mehurići kod Travnika, Kamenica kod Teslića, Šerići (Zenica), Podbriježje i Željezno Polje (kod Zenice)…
Na tu činjenicu institucije BiH zatvaraju oči.
Galijašević kaže da je „SDA, na čelu sa Bakirom Izetbegovićem,  svojim odnosom prema organizovanom kriminalu i terorizmu pokazala da ne misli na državu, da ne poštuje državne propise, da mrzi njene narode i da je glavni krivac za ružne identifikacije cijelog bošnjačkog naroda sa terorizmom i ekstremizmom. Kadar koji u sektoru bezbjednosti provodi politiku podrške teroristima i politiku demonizacije i rušenja institucija sistema, napravili su od agencije SIPA političku policiju, a od OBA-e obavještajno krilo turske tajne službe“.
On dodaje da sada kada reis Husein Kavazović aktivno demilitarizuje islam u BiH, osim protokolarne podrške Kolegijuma SDA nije dobio jasnu i nedvosmislenu podršku koja je potrebna da se bez ozbiljnijih potresa i terorističkih akcija završi ovaj sukob Rijaseta sa paradžematima, piše SrpskaOnline.net

„Istovremeno, Savjet ministara BiH, pokušava u hitnom postupku izmijeniti Zakon o fondacijama i udruženjima građana kako bi vehabije iz paradžemata dobile nove mogućnosti za finansiranje svojih terorističkih aktivnosti i kako bi međunarodne kriminalne organizacije, preko ovih naselja, nastavile vršiti pranje novca i finansiranje terorizma. Svakako uz pomoć nekoliko banaka poput Turkiš Zirat, Vakufske, i BBI banke“, upozorava Galijašević.