Nakon izlivanja rijeka na teritoriji opština Lučani, Arilje, Čačak, Požega, Topola, Bajina Bašta i Novi Pazar proglašena je vanredna situacija. Vodeni tokovi i dalje rastu.

Mještani Konjevića i Preljine evakuisani. Nakon izlivanja Bjelice i pritoka, voda ušla u desetine kuća u Lučanima. Do sada evakuisano više od 400 ljudi. U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta – nekoliko kuća je potopljeno a saobraćajnice su oštećene. U Požegi je pod vodom stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica. Pored vojske, u krizna područja će biti poslata i žandarmerija.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović rekao je da se izlila rijeka Јošanica, prvi put poslije velike poplave 1979. godine, i da teče magistralnim putem.

“Srušićemo sve mostove koji se nalaze na vodotocima, a koji prave prepreku. Angažovali smo mašine čekićare, koje će uništiti nekoliko betonskih stopa, jer su se pojavile kao prepreka pa prijeti opasnost od veće poplave u gradu”, rekao je Mahmutović.

Načelnik štaba za vanredne situacije u Čačku Bojana Ikodinović izjavila je da je tokom noći i jutra više od 400 osoba evakuisano, najviše u mjestima koja se nalaze u slivu rijeke Čemernice.

Prema njenim riječima, 24 osobe su evakuisali pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz svojih kuća u Preljini, Preljinskoj Baluzi, Konjevićima, Vranićima, Miokovcima i Katrzi, dok su se ostali evakuisali sami.

Na teritoriji opštine Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovu. Osnovna škola u Lučanima danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas ni sutra.

U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta – nekoliko kuća je potopljeno a saobraćajnice oštećene.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Јelice. Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zasjeda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

U Čačku je jutros proglašena vanredna situacija, zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u nekoliko mjesta u tom gradu i okolini, a najkritičnije je u selima duž rijeke Čemernice.

Tokom noći evakuisano oko 15 osoba, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije Bojana Ikodinović, u izjavi za Glas zapadne Srbije, apelovala je na stanovnike Konjevića i Preljinske baluge da odmah počnu sami da se evakuišu.

Čemernica se izlila i u svom gornjem toku u selu Vranići, a Gorevnička reča u Gornjoj Gorevnici.

Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji u Lučanima je donio u ranim jutarnjim satima nakon izlivanja rijeke Bjelice, pritoka Gorušice, Vranjičke, Tijanske i Markovačke rijeke, javlja RTS.

Zbog izlivanja rijeke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Јelice je obustavljen.

U toku protekle noći na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta.

Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u naseljenom mjestu Guča. Poplavljeni su brojni pomoćni objekati.

Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike “Milan Blagojević” u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju trenutno nema struje.

Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i dio brda ispod Liške stijene. Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe ЈKP Komunalac, ЈP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije.

Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i prijeti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.

Kiša koja je padala jakim intenzitetom u požeškom kraju, dovela je do izlivanja bujičnih potoka, ali i rijeka u tom kraju.

Izlile su se Moravica, Zapadna Morava, Lužnica, Skrapež, a prave razmjere štete još nisu utvrđene.

poplave srbija luzaniVanredna situacija je zbog poplava uvedena i u opštini Topoli, a u nekoliko sela te opštine izlili su se potoci, poplavili saobraćajnice i blokirali puteve.

Mještanima sela Klola blokiran je izlaz na glavni put koji vodi ka Topoli i Smederevskoj Palanci, a dva potoka izlila su se i blokirala puteve u samom selu. Saobraćaj je u pojedinim dijelovima usporen, a ponegdje i potpuno onemogućen.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rijekama Kubušnica, Јasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

Prema njegovim riječima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rijekama, Savi i Dunavu, gdje važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša.

Izlivanje rijeka prijeti i na teritoriji grada Novog Pazara na više mjesta, a trenutno su najugroženija mjesta oko rijeke Јošanice, gdje voda ugrožava i jedan od montažnih mostova, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović.

Voda se izlila i u prigradskom naselju Muru, gdje policija reguliše saobraćaj, pa vozilima još može tamo da se prođe, rekao je Hasanović.

RTRS