Zapošljavanja po porodičnoj i prijateljskoj liniji velika je boljka Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Istovremeno, dok se penzionisani ponovo zapošljavaju, predstavnici srpskog naroda potpuno su marginalizovani na rukovodećim pozicijama – po nekim podacima od 21 pozicije šefova odjeljenja samo dvije su za Srbe. I dok nezvanične informacije odavno kolaju u javnosti, one nisu našle put do parlmentarne komisije za nadgledanje nad radom ove, jedne od najvažnijih bezbjednosnih agencija u BiH.

Otac zapošljava sina, pa sin oca – iz penzije se vraća Asim Penava, a uskoro bi to mogao učiniti i nekadašnji član AID-a Rifat Ništović, prenose mediji. Zapošljavanje više članova jedne porodice takođe nije strano Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji, na čije čelo je nedavno došao Osman Mehmedagić Osmica, blizak Bakiru Izetbegoviću. Sve je izgleda moguće, sem kontrole…..

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Safet Softić ističe da mu nisu poznate takve informacije i dodaje da ukoliko ih bude, o njima će se raspravljati na sljedećoj sjednici komisije.

Teško, rekli bismo, s obzirom na zatvorenost agencije u kojoj se sve pravda specifičnošću posla zbog koje se čini i da je na rukovodećim pozicijima srpski kadar potpuno marginalizovan.

“Mislim da ništa ne treba biti tabu tema, pa ni to. Zalažem za što je moguće transparentniji rad i da se tom pitanju treba posvetiti više pažnje”, kaže Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

I dok su u komisiji neinformisani, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Milica Marković ističe da je situacija u OBA vrlo problematična o čemu se rasprava uporno godinama izbjegava.

“U OBA-i se nalazi priličan broj neprofilisanog kadra, a još uvijek su zaposleni i pripadnici AID-a, nekadašnje tajne policije Alije Izetbegovića. Veoma je slab uticaj srpskih kadrova i mislim da nije dovoljna ni kadrovska zastupljenost pripadnika našeg naroda”, ističe Markovićeva.

Problematično je i to što ovu agenciju, takvu kakva jeste, i na koju se Republika Srpska ne može mnogo oslanjati, finansiraju i građani Srpske, a ona služi određenom političkom establišmentu, prije svega onom iz SDA i onima koji su direktno povezani sa osnivanjem i postojanjem AID-a, kaže Markovićeva.

Odgovore iz Obavještajne agencije danas nismo dobili.

RTRS