Sirijac Imad Muhamed el Husin, poznatiji kao Abu Hamza, koji je nedavno pušten na slobodu, nakon skoro osam godina provedenih u Imigracionom centru, u tužbi protiv BiH, koju podnosi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, tražiće odštetu od oko 300.000 KM.

Sagovornik “Glasa Srpske” iz Advokatske komore FBiH kaže da će bivši pripadnik zloglasnog odreda “El mudžahedin”, koji je ratovao u sastavu Armije RBiH, tražiti odštetu zbog odgovornosti države, s obzirom na to da je novi Zakon o strancima, na osnovu kojeg je nedavno oslobođen, trebalo da bude davno donesen.

– Tim zakonom, koji je usklađen s direktivama Evropske unije, definisano je da strani državljani mogu biti zadržani u pritvoru najviše 18 mjeseci. Abu Hamza smatra da je najviše toliko i trebalo da bude u pritvoru – kaže naš sagovornik.

Ističe da Abu Hamzi u prilog ide i to što je uhapšen bez optužbe za krivično djelo i ranija presuda Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj on ne može biti izručen u rodnu Siriju, ali i neke odluke Suda i Ustavnog suda BiH.

Ako bude presuđeno u Abu Hamzinu korist, biće to još jedna od sudskih odluka u nizu na osnovu kojih su milioni maraka iz budžeta isplaćeni pojedincima zbog neosnovanog držanja u pritvoru. Nakon što je Abu Hamza pušten iz Imigracionog centra, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je da je njegov boravak u toj ustanovi koštao 30 evra dnevno.

Upućeni smatraju da je greška Tužilaštva BiH bila što nikad nije pokrenulo provjere ni otvorilo istragu protiv Abu Hamze nakon što je označen kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost, ali i na osnovu presude Haškog tribunala ratnom komandantu Armije RBiH Rasimu Deliću za zločine koje su počinili mudžahedini.

Abu Hamza je u Imigracionom centru bio skoro osam godina, jer je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost. Iz Sirije je u BiH došao osamdesetih godina prošlog vijeka, a tokom rata bio je pripadnik odreda “El mudžahedin”. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, a uhapšen je 2008. godine.

Argumenti u korist BiH

Iako je Abu Hamza još 2007. godine u Ambasadi Sirije u Srbiji dobio putne isprave, on je odbio da se vrati u otadžbinu. Poslije toga njegova deportacija je onemogućena zbog ratnih dešavanja u Siriji. Upućeni smatraju da bi Abu Hamzino odbijanje da se vrati u Siriju kad u njoj nije bilo rata moglo da bude jak argument BiH u procesu u Evropskom sudu za ljudska prava.

Glas Srpske