Visoki funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Milijan Brkić izjavio je povodom upozorenja lidera Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca na porast mržnje i nasilja u Hrvatskoj, da može da ode tamo gdje neće biti ugrožen.

Brkić je istakao da u Hrvatskoj niko nije ugrožen.

“Ne treba kontaminirati hrvatsku javnost i građane nekakvom paranojom straha. Mislim da niko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa ni gospodin Pupovac. Ako jeste, neka ode tamo gde neće biti ugrožen”, naglasio je Brkić, koji je kandidat za novog ministra branitelja.

Funkcioner HDZ-a je u izjavi novinarima dodao da “ima puno prijatelja Srba koji vole domovinu Hrvatsku, tako da ne zna o čemu Pupovac priča”.

“Lične frustracije svakog od nas, ako se u određenom trenutku nekakvi benefiti koje smo imali do sada smanje, pa se to pravednije podeli, to je njegovo pravo, ali sa time ne treba kontaminirati javnost”, smatra Brkić.

Na njegovu izjavu reagovao je i predsednik SNV-a i poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Milorad Pupovac.

Pupovac je u saopštenju za javnost istakao da su reči Brkića upravo onakve kakve je SNV dokumentovao u biltenu “Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015”.

“Što se sigurnijeg mesta tiče, niti sam ga tražio niti ću ga tražiti, ni zbog sebe ni zbog onih koje zastupam. Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borićemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao”, zaključio je Pupovac.

Lider SNV-a je ranije na predstavljanju Biltena upozorio na porast slučajeva mržnje i nasilja, ne samo prema manjinama, ali i da ih institucije tolerišu, jer je to tesno povezano sa delovanjem pojedinih političkih grupacija.

RTS