Policija u Zavidovićima pojačaće aktivnosti na obezbjeđivanju lične i imovinske bezbjednosti Srba povratnika na područje Vozuće, zaključeno je danas na sastanku Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju sa pripadnicima zavidovićke policije i predstavnicima ove lokalne uprave.

Na današnjem sastanku bilo je riječi o učestalim napadima na imovinu srpskih povratnika na područje Vozuće.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević kaže da je nezadovoljan realizacijim obećanja lokalne uprave, datih na posljednjem sastanku održanom prošle godine.

On je najavio da će 15. aprila ponovo biti održan sastanak sa predstavnicima policije i lokalne uprave da bi se provjerila realizacija dogovorenog u vezi sa pronalaženjem i sankcionisanjem počinilaca krađe i oštećenja srpske imovine.

Blagojević je izrazio nezadovoljstvo što je obustavljena elektrifikacija objekata srpskih povratnika dolinom rijeke Vozućice, što se do sada priključivala samo monofazna struja, te što je zapostavljena obnova putne infrastrukture na ovom području.

Blagojević, čija je imovina u Vozući u više navrata oštećena, ukazao je i na činjenicu da Srbi o krađi šume i imovine obavještavaju Zavičajno udruženje, a ne nadležnu policiju koja u određenim slučajevima oštećenima ne uručuje zapisnik o uviđaju, tako da oni sumnjaju da ih uopšte i evidentira.

Pomoćnik načelnika opštine Zavidovići Idriz Alihodžić rekao je da povratnička naselja nisu zapostavljena kada je riječ o obnovi infrastrukture koja se rješava u skladu sa mogućnostima, nadležnostima opštine, planovima i prioritetima.

Načelnik Policijske uprave tri sa sjedištem u Zavidovićima Vedad Šečić rekao je novinarima da je na današnjem sastanku dogovoreno da će biti pojačana razmjena podataka oštećenih lica i policije, s obzirom na određen broj događaja koji nisu evidentirani u policiji.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o bezbjednosnoj situaciji i učestalim provalnim i šumskim krađama, dodajući da se od ukupno 48 evidentiranih događaja, osam odnosi na povratničku populaciju na području Vozuće.

Šečić je rekao da počionici još nisu pronađeni “s obzirom na to da su događaji svježi i da je riječ o manjoj materijalnoj šteti”.

Simo Dabić, kome je kuća više puta obijana, navodi da je o novim slučajevima prestao obavještavati policiju koja je prilikom uviđaja umanjivala vrijednost štete i nije ništa preduzela da pronađe počinioce.

Dabić podsjeća da mu je prije tri godine zapaljen pomoćni objekat vrijedan 15.000 KM koji je koristila Mirka Pejić, a da počinilac do danas nije pronađen.

Zdravko Marković, povratnik u Stošnicu kod Vozuće, ističe da mještani noću dežuraju zbog učestalih krađa i straha za imovinu.

On ističe da je policija obaviještena o sječi šume srpskih povratnika, o krađi mesa iz sušara, te kazana za pečenje rakije, ali da niko od počinilaca još nije pronađen.

Marković navodi da je zbog učestalih pritisaka odlučio da proda kuću i imanje.

Iz Zavičajnog udruženja, kao nedavni primjer pritiska na povratnike, osim učestalih napada pljačkaša na njihovu imovinu, navode i sječu privatne šume u naselju Jelčići, uništavanje zemljišta eksploatacijom šljunka i iznuđivanje na prodaju.

Kao pritisak na povratnike navode i nekontrolisano puštanje divljih svinja u vozućko naselje Predrazi, koje je organizovalo Lovačko društvo “Klek” iz Zavidovića, te pravljenje hranilišta u blizini srpskih kuća i ignorisanje žalbi povratnika da su im ugroženi bezbjednost i imovina.

U naselju Panići u porodičnoj kući pretučeni su otac i sin Dimitrije i Slaviša Panić, ukradeno im je tele, dok je Stojku Pejiću zapaljena kuća.

Iz kuće Milijana Đurića u naselju Trnići ukraden je kazan za pečenje rakije i više poljoprivrednih alatki i mašina, a iz kuće Radenka Đurića kamin, stolarska mašina, električni mlin, kao i alat i pokućstvo, dok je iz kuće Vinka Cetića odnesen kazan za pečenje rakije.

Maksimu Lukiću iz naselja Stošnica ukraden je kazan za pečenje rakije, a već drugi put obijene su kuće Brane Markovića, Slobodana Jovića i Đuke Blagojevića.

U naselju Predrazi šesti put obijene su kuće Petra Pašalića, Milijana Ilića i Božice Lazić, a sedmi put kuće Obrena Lukića, Stojana Ilića, Anđelka Matičića, LJube Blagojevića i Desimira Pašalića.

Razbojnici su u naselju Trnići, osim pljačke, brutalno pretukli Duška Đurića koji je zbog povreda ostao u dobojskoj bolnici, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, iako je poslat zahtjev, još nije stigao odgovor o počinjenom krivičnom djelu.

Vozuća u opštini Zavidovići jedno je od najvećih srpskih stratišta na Ozrenu, odakle je raseljeno 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.

Masovno stradanje Vozućana u proteklom ratu dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda “El mudžahedin”.

SRNA