Obilne padavine koje su proteklih dana pogodile cijeli region za sobom su ostavile veliku pustoš, a najviše je stradala Srbija u kojoj je vanredna situacija proglašena u čak 15 opština, iz kojih je do zaključenja ovog broja evakuisano više od 100 ljudi dok su poplave u Đakovici odnijele jedan život!

Srpska se, za sada, dobro drži, ali vremenske prognoze nimalo nisu obećavajuće, s obzirom na to da će nas, kako predviđaju meteorolozi, već od sutra zadesiti nove padavine!

Elementarna nepogoda

Iz Štaba za vanredne situacije Srbije takođe su saopštili da će kiše biti do 11. marta, zbog čega će nadležne institucije i dalje biti u pripravnosti.

– Dok ovaj talas ne prođe, MUP, Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane, moraju da budu u pripravnosti. Zasad je situacija koliko-toliko pod kontrolom, ali nema mjesta opuštanju. Vojska dolazi u ugrožena područja, a i mi ćemo biti tu dok je potrebno – poručili su iz ovog štaba.

Do juče poslije podne u Srbiji je vanredna situacija zbog poplava proglašena u 15 opština, u kojima je poplavljeno 710 domaćinstava, a evakuisano 118 osoba.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić juče je naglasio da će u opštinama pogođenim poplavama biti proglašeno stanje elementarne nepogode.

Situacija je posebno kritična u Kraljevu, Čačku i Novom Pazaru, u kojima je pod vodom 580 kuća, dok je zbog izlivanja rijeke Čemernice ugroženo oko 500 domaćinstava. Alarmantno je bilo i u Lučanima, gdje je vodostaj Bjelice zabilježio nivo viši nego za vrijeme poplava iz 2014. godine.

U preduzeću “Srbijavode” potvrdili su da je na području Čačka i Lučana palo više kiše nego u maju 2014. godine.

– Kiša nije stala više od 15 sati, a mi činimo sve da zaštitimo stanovništvo i imovinu. Dalje mjere zavisiće od toga da li će se talas vratiti. Oblaci nad Srbijom pomjeraju se ka centralnim dijelovima zemlje, pa se može očekivati porast vodotoka na bujičnim rijekama i na tom području – upozorili su iz ovog preduzeća.

Kad je riječ o Srpskoj, vodostaji Save i Drine i juče su bili u porastu, a ove rijeke izlile su se na više nebranjenih područja, saopštili su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Vodostaj Save u Gradišci juče ujutru iznosio je 770 centimetara, što je za 40 centimetara više od kote vanredne odbrane od poplave, a slična situacija je i u Srpcu.

U gradiškom mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, ali voda nije ušla u kuće, a u Bajincima kod Srpca aktivirale su se podzemne vode, dok je u nebranjenom području onemogućen prilaz do četiri domaćinstva.

Drina se takođe izlila na nekim nebranjenim područjima u Janji, a Bijeljina je u stanju redovne odbrane od poplava.

Mićo Mićić, komandant gradskog Štaba civilne zaštite, naglasio je da je stanje zbiljno, ali da nema veće opasnosti od izlivanja rijeka.

– Stanje je ozbiljno, ali nećemo imati veće poplave i nema opasnosti od dolaska vode u naselja i branjeno područje iza nasipa na Savi. Drina se izlila u priobalnom dijelu naselja Janja, ali se ne očekuju veći problemi jer su padavine smanjene u gornjem toku rijeke. Sava se izlila u naselju Novi, gdje je zaplavila poljoprivredno zemljište, ali voda nije ugrozila stambene objekte. Nadam se da će u narednim danima doći do pada vodostaja – istakao je Mićić.

Nije alarmantno

Drago Ristić, šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu, rekao je da je Sava na Rači kod Bijeljine 22 centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava, koju su proglasile “Vode Srpske”.

– Situacija nije alarmantna. Vodostaji jesu visoki i imamo djelimično izlivanje, ali nema ugroženih kuća. Očekujemo blagi pad vodostaja Drine, a i bujične rijeke u Bijeljini u granicama su normale – naglasio je Ristić.

Međutim, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuju da će u Srpskoj već sutra poslije podne biti novih padavina.

– Uveče i u noći će biti nešto jačih padavina na istoku, a na planinama će padati snijeg. I u petak nas očekuje oblačno i hladnije vrijeme sa kišom, dok će u višim predjelima padati snijeg. Kiša će biti jača na istoku, dok poslije podne na sjeveru lokalno može biti jačih pljuskova – navode u RHMZ.

Press