Meteorolozi za narednih pet dana najavljuju nove padavinama, a na planinama se tokom sutrašnjeg dana očekuje i snijeg. Јačih padavina će biti na sjeveru i jugoistoku Republike Srpske.

Zbog poplava koje su proteklih dana pogodile pojedina područja u slivu Save i Drine raste zabrinutost stanovništva da bi moglo doći do većeg izlivanja rijeka i novih plavljenja.  Međutim, iz Hidrometeorološkog zavoda stižu uvjeravanja hidrologa da su takve bojazni bezrazložne.

“Obilnije padavine i porast vodostaja realno je očekivati u srednjem toku rijeke Drine i na sjeveru Republike Srpske u slivu rijeke Save. Do novih poplava moglo bi doći na pojedinim nebranjenim područjima u slivu ove dvije rijeke, ali se ne očekuju nikakve “velike poplave”, kaže hidrolog Darko Borojević.

“HMZ danonoćno prati nivo vodostaja rijeka i o svemu redovno obavještavamo Civilnu zaštitu”, dodaje Borojević i naglašava da količina padavina koja se očekuje narednih dana ne može prouzrokovati značajna izlivanja rijeka.

Kao posljedica padavina proteklih dana rijeka Sava na području opštine Gradiška prešla je kotu vanredne  odbrane od poplava, a vodostaj u 15 časova je iznosio 775 cm i kota vanredne odbrane je premašena za 45 cm. Na širem području Srpca vodostaj iznosi 890 cm , a kota redovne odbrane od poplava premašena je za 30 cm. Vodostaji ostalih rijeka su u normalnim granicama.

RTRS