Dan nakon istupanja Zlatka Maksimovića iz bijeljinskog SDS-a, stranka pojačava redove u Banjaluci. Maksimović je četvrti poslanik koji je napustio SDS u posljednjih godinu i po. Istupanjem iz stranke, kažu, jasno su poručili da se ne slažu s probosanskom politikom SDS-a.

Podsjećaju da su kadrovi SDS-a učestvovali u nizu štetnih aktivnosti po Republiku Srpsku, poput tajnog usvajanja mehanizma kordinacije, ili dešavanjima u Centralnoj banci BiH. Prema informacijama koje su procurile u javnost, u prostorijama SDS-a skinuta je fotografije osnivača stranke, Radovana Karadžića.

Najveća opoziciona stranka od opštih izbora izgubila je već četiri poslanika. Politički zaokret koštao je SDS: Nenada Stevandića, Slavka Dunjića i Darka Banjca koji su probosanskoj politici vidjeli izdaju Republike Srpske.

Zlatko Maksimović je treći nosilac neke od SDS-ovih lista na izborima koji je napustio stranku, a uradio je to zbog podmićivanja članova upravnog odbora protiv njega. Predsjednik stranke, danas je dijelio nove članske kartice. Bosić negira da time pokušava nadomjestiti politički gubitak.

Potpredsjednik NSRS, Nenad Stevandić kaže da SDS pred medijima dijeli članske kartice ali krije autobuse onih koji napuštaju stranku. Stevandića kaže da su upravo neki od tih ljudi omogućili SDSu glasove i pregovaračku poziju u Sarajevu.

Bliskost sa SDA, i zavisnost o njima kao ljudima koji su im dali vlast u BiH, koštala je SDS istaknutih članova, ali moguće i samih korijena stranke. Pojedini mediji objavili su izjavu neimenovanog izvora iz stranke, koji je naveo da su zbog približavanja presude Radovanu Karadžiću u Haškom tibunalu, svi odbori SDS po naredbi partijskog rukovodstva, izbacili slike prvog predsjednika Republike i osnivača stranke.

Lider SDS-a uvjereni su da je će građani dati podršku njihovom kandidatu za gradonačlenika Banja Luke. Ko je to – nisu rekli.