Ako su vam ruke i noge konstantno hladne, a niste u hladnom okruženju, to je znak da postoji mogućnost razvijanja nekog zdravstvenog problema. Hladne ruke i noge mogu ukazivati na probleme sa nervima, cirkulacijom ili na oštećenje tkiva. Ako duži period imate ovakav problem, trebalo bi da analizirate ova pitanja:

1. Lupus

Sistemski lupus napada krvne sudove. Mali krvni sudovi u koži ruku i nogu sprečavaju normalno kretanje krvi. Ledene ruke i stopala su rezultat toga.

2. Rejnoova bolest

Rejnoova bolest sprečava da arterije ruku i nogu uđu u vazospazm, ili ti dovede ih u stanje gdje se krvni sudovi sužavaju i ograničava dotok krvi u ekstremitete. Vremenom se arterije zapetljavaju i sprečavaju normalan protok krvi. Jedan od simptoma su blijedi prsti na rukama i nogama, ili mogu biti boje trule višnje.

3. Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala je stanje gdje su pod pritiskom nervi u zglobovima, izaziva bol, ukočenost, hladnoću i utrnulost ruke.

4. Hipotiroidizam

Poremećaj štitne žlijezde obično dovodi do sporijeg metabolizma, a često je praćen hladnim osjećajem u rukama i nogama.

5. Nizak krvni pritisak

Ljudi sa niskim krvnim pritiskom imaju koncentrisan protok krvi u predjelu torzoa, a ekstremiteti ostaju hladni.

6. Anemija

Anemija izaziva ekstremno bljedilo kože, umor, slabost i hladnoću ruku i nogu. Anemija zbog nedostatka gvožđa često ostane nedijagnostikovana. Ako su vam ruke i noge hladne, provjerite nivo gvožđa.

7. Stres

Stres stimuliše proizvodnju adrenalina koji zateže krvne sudove i sprečava cirkulaciju što izaziva osjećaj hladnoće u rukama i nogama.

8. Pušenje

Pušenje dovodi do zatezanja krvnih sudova. Ako ste hronični pušač ruke i noge su vam vjerovatno stalno hladne.

9. Tretiranje hladnih ruku i nogu

Uzimajte dodatak ribljeg ulja za poboljšanje tolerancije na hladnoću. Terapeuti vas mogu naučiti tehnike primjene energije.

Oblačite se prikladno kada je napolju hladno. Nosite čarape. Ostavite cigarete, obratite pažnju na unos kofeina, svedite stres na minimum. Postavite vaš klima uređaj na toplije temperature kako bi se spriječile hladne ruke i noge. Budite praktični!

(N.N/novosti)