Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da ovo ministarstvo od 2012. godine ima grant za finansiranje rada udruženja kola srpskih sestara iz Republike Srpske.
“Finansiramo 12 takvih udruženja u Republici Srpskoj. Obično je to 100.000 KM godišnje, ove godine biće izdvojeno 70.000 KM”, rekla je Rešićeva danas u Prijedoru gdje je održan Sedmi sabor kola srpskih sestara BiH.

Ona je navela da je odziv na javni poziv za dodjelu grant sredstava uvijek veliki i da Ministarstvo finansira različite potrebe – negdje javne kuhinje, negdje brigu o starim i bolesnima, negdje druženja.

“Nemoguće je da sistem dođe do svakog pojedinca koji je u stanju socijalne potrebe i ove ženu jesu ta spona između pojedinca i sistema”, dodala je Rešićeva.

Predsjednik Kola srpskih sestara Prijedor Jadranka Mijić rekla je da se sabor prvi put održava u gradu na Sani, gdje su učesnice razmijenile iskustva kad je u pitanju finansiranje rada.

“Negdje ima problema sa lokalnim zajednicama, negdje nema razumijevanja crkvenih opština, a mi u Prijedoru imamo saradnju i sa jednima i sa drugima”, rekla je Mijićeva.

Ona je podsjetila da je djelovanje Kola srpskih sestara u ratu bilo fokusirano na posjete ranjenicima, obilaske vojnika na ratištima i prihvat izbjeglica, a u miru pomažu siromašnim, bolesnim, porodicama s više djece i porodicama s djecom sa posebnim potrebama.

Sedmi sabor kola srpskih sestara okupio je 160 učesnika iz 30 od ukupno 37 kola srpskih sestara iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

SRNA