U Prijedoru djeluje 11 kulturno-umjetničkih društava /KUD/, a lokalna zajednica finansijski i organizaciono podržava razvoj kulturnog amaterizma, kažu u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada.
“U prošloj godini grad je iz redovnih sredstava finansirao rad kulturno-umjetničkih društava sa 82.000 KM. Statistički gledano, grad je svaki program društva finansirao sa 323 KM po programu ili po članu društva sa 39 KM”, podaci su ovog odjeljenja.

U Odjeljenju za društvene djelatnosti navode da u okviru KUD-ova postoje 42 sekcije koje okupljaju ukupno 1.750 aktivnih i 350 pomažućih članova, odnosno 4,6 odsto od ukupnog broja stanovništva grada Prijedora.

U prošloj godini društva su izvela 25 gostovanja u BiH i 14 nastupa u inostranstvu: Bjelorusiji, Portugalu, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, NJemačkoj, Švajcarskoj i Francuskoj.

Da bi uzvratili domaćinstvo, društva organizuju vlastite smotre, festivale ili godišnje koncerte na kojima su ugostila 20 društava iz BiH i osam iz inostranstva.

U Prijedoru su aktivni Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Doktor Mladen Stojanović”, Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila”, KUD “Osman DŽafić”, KUD “Milan Egić” iz Brezičana, KUD “Omarska”, KUD-ovi pod imenom “Kozara” iz Prijedora, iz Kozarca i iz Donje LJubije, KUD “Saničani”, KUD “Čigre” i KUD “Brdo” sa Hambarina.

SRNA