Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najoštrije je osudio političku opstrukciju objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH, upozoravajući da vodeći bošnjački političari, koji stoje iza ovih nastojanja, i dalje vuku zemlju u prošlost i propast.
On je upozorio da bošnjački politički lideri, prije svega Bakir Izetbegović, uporno odbijaju da se odreknu ratnih ciljeva SDA, u čijoj su osnovi stvaranje unitarne BiH i majorizacija druga dva konstitutivna naroda.

“Takvu politiku prepoznajemo, kako kroz djelovanje aktuelnog Savjeta ministara BiH, tako i kroz klasične političke opstrukcije sprovođenja Zakona o popisu stanovništva i objavljivanja rezultata popisa iz 2013. godine u skladu sa Zakonom”, rekao je Košarac Srni komentarišići jučerašnji neuspjeh predstavnika statističkih zavoda da postignu dogovor u vezi sa metodologijom obrade podataka i objavljivanja rezultata popisa u zakonskom roku, odnosno do 1. jula.

On je ocijenio da BiH, ukoliko rezultati popisa ne budu objavljeni, neće izgubiti samo 50 miliona KM, koliko je popis koštao, nego i evropsku perspektivu i više od milijardu KM obećanih sredstava iz fondova EU.

“Bez uspostavljanja mehanizma koordinacije i objavljivanja rezultata popisa, BiH će za evropske partnere biti zemlja bez temelja i partner bez obje noge, u invalidskim kolicima. Sa takvom BiH, u kojoj se ne zna koliko nas ima, šta je u čijem vlasništvu, šta ko proizvodi, kakve su nam ekonomske i druge perspektive, niko neće razgovarati, niti će ovdje investirati. O kredibilnosti predate aplikacije za članstvo u EU ne treba ni razmišljati”, upozorio je Košarac.

On je odbacio mogućnost da odluke o pitanju objavljivanja rezultata popisa donose Predsjedništvo i Savjet ministara BiH.

“Jasna je želja bošnjačkih političkih lidera da ponovo zaobiđu institucije Republike Srpske i da iskoriste političku slabost predstavnika takozvanog Saveza za promjene u institucijama na nivou BiH. To se ne smije dogoditi jer je Zakon o popisu jasan i treba ga samo sprovesti”, poručio je Košarac.

On je pozvao vodeće bošnjačke političare da preuzmu svoj dio odgovornosti za budućnost i dalji tok evropskih integracija BiH.

“Sve dok bošnjački političari ne shvate da popis nije i ne smije biti političko pitanje i dok ne prestanu sa pokušajima da proces evropskih integracija iskoriste za ispunjavanje svojih ratnih ciljeva, ova zemlja će stajati u mjestu ili će se kretati unazad, ka konačnom raspadu”, smatra Košarac.

Centralni popisni biro, na sinoćnjoj sjednici u Sarajevu, nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa stanovništva u BiH.

SRNA