Najava povlačenja ruskog vojnog kontingenta iz Sirije diplomatski je potez predsjednika Rusije Vladimira Putina s ciljem konsolidacije i napretka mirovnog procesa u Siriji, ocijenio je vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.
“Kada se sagleda situacija na terenu, ruska avijacija ne leti već 10 dana, što je u skladu sa dogovorom koji je potpisan u Ženevi, tako da je ovo dobar diplomatski potez koji nudi opciju novih dogovora između Moskve i Vašngtona”, rekao je Lazanski za “Sputnjik”.

On nije isključio ni mogućnost da su Rusija i SAD već postigle neki tajni dogovor, što je moglo da utiče na to da Putin naredi povlačenje ruske vojske iz Sirije.

Lazanski je istakao da ovaj potez Moskve šalje i signal Turskoj da će ostati usamljena i izbačena iz igre ako nastavi sa vojnim akcijama na teritoriji Sirije.

On napominje da “Islamska država” nije vojno poražena i da je pitanje kako će oni nastaviti da se ponašaju.

Lazanski ističe da, u slučaju da “Islamska država” iskoristi ovu situaciju i krene u ofanzivu, ruska avijacija zadržava pravo odgovora, budući da baze ostaju tamo gdje su.

“I `S-400` i lovci `Su-35` i lovci-bombarderi `Su-34`, ali i ratni brodovi ispred sirijske obale – sve to ostaje. Iskreno, ovo je više diplomatski potez dobre volje predsednika Putina i Rusije, nego što će imati neku bitnu odrednicu na samom terenu kada je vojni faktor u pitanju”, smatra Lazanski.

On ocjenjuje da potez Moskve može biti signal sirijskoj umjerenoj opoziciji, koju, takođe, sponzoriše Zapad, da čvršće krene protiv Bašara al Asada.

“Ali to je i poruka i samom sirijskom predsedniku da njegova vojska na kopnu mora mnogo odlučnije da deluje, da pobeda ne dolazi samo iz vazduha uz pomoć ruske avijacije”, rekao je Lazanski.

On je ukazao na to da sirijska vojska mora da odradi ključni elemenat rata, a to je zauzimanje Alepa i izbijanje na sirijsko-tursku granicu.

Lazanski kaže da još nije poznato koji dio ruske vojske će se povući iz Sirije, pogotovu ako se uzme u obzir da je Moskva saopštila da će avio-baza Hejmim i pomorosko uporište Tartus ostati tamo gdje jesu.

Upitan da li će Rusija nastaviti da se bori protiv “Islamske države” na drugačiji način, Lazanski je rekao da je za proteklih pet mjeseci ruska avijacija bombardovala sve veće ciljeve koje je mogla, dok je ono što je ostalo vrlo teško uništiti iz vazduha, a to su položaji unutar većih gradova, što je direktno povezano sa mogućim brojnim civilnim žrtvama.

SRNA