Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povlačenje većeg dijela ruskih trupa iz Sirije, rekavši da su ruski ciljevi u većini slučajeva postignuti.

On je na sastanku u Kremlju rekao da bi povlačenje trebalo da počne u utorak, javlja “Rojters“.

Kako se navodi, Putin je takođe naredio da Rusija poveća napore da se postigne mirovni sporazum za Siriju.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da je Putin telefonirao sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i izvjestio ga o toj odluci.

vladimir-putin-press

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad saglasio se odlukom ruskog kolege, saopštio je Kremlj.

“Smatram da je većina ciljeva postignuta. To je razlog zbog kojeg naređujem povlačenje većeg dijela naših trupa sa teritorije Sirije, počevši od sutra“, rekao je Putin na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Moskva je svoje vazdušne napade u Siriji započela 30. septembra prošle godine.

Ranije je Vladimir Putin saopštio da se akcije odvijaju u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i na zahtjev Bašara al-Asada.

Rusija je izvela napade na terorističkom organizacijom Islamska država i drugim terorističkim grupama, ciljajući kampove, komunikacione centre i naftna polja u Siriji.

Asad: Rusi povlače samo dio trupa

Sirijski predsjednik Bašar al Asad izjavio je da će Rusija smanjiti vazduhoplovni kontigent, ali da njene trupe neće potpuno napustiti Siriju.

Asad je rekao da “Rusija planira da smanji svoje prisustvo u skladu sa situacijom na terenu i nastavku okončanja neprijateljstava”, javlja državna televizija Sirije.

On je rekao da je saradnja sirijskih i ruskih trupa osigurala pobjedu protiv terorizma i vratila sigurnost u zemlju.

SAD: Teško prognozirati efekat povlačenja Rusije

Administracija SAD za sada ne želi da prognozira kakav će značaj za rješavanje sukoba u Siriji imati povlačenje ruske avijacije iz te zemlje. Osim toga, Amerika planira da razmotri namjere Moskve u vezi s ovim pitanjem, izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

ruski-avion

„Za sada nisam vidio ove informacije i teško mi je da procjenjujem kakav će uticaj to imati na pregovore, kakve će to promjene unijeti u dinamiku (pregovora). Neophodno je da razmotrimo kakve su zaista namjere Rusije“, rekao je Ernest na konferenciji za novinare.

B92/Press