Redovan seks, u vezi ili braku, je itekako poželjan. Verovali ili ne, može čak da vam

Orgazmi mogu da vam produže život

Studija iz 1997. godine ispitala je više od 900 muškaraca između 45 i 59 godina koji su prijavili da imaju češće orgazme (najmanje dva puta nedeljno).

Druge su studije pak pokazale kako žene koje imaju češće orgazme tokom seksualnog odnosa žive duže od onih koje ne doživljavaju orgazme. Stručnjaci smatraju da je to zato jer dobar seks doprinosi srećnoj i zdravoj vezi koja ima pozitivan uticaj na naše zdravlje.

Seks srce čini zdravijim

Posle seksa možete da osetite navalu pozitivnih emocija i to je ono što osetimo na svojoj koži, ali redovan seks utiče na dugoročno zdravlje srca. Studija iz 2009. godine pokazala je kako su muškarci koji su imali seks dva do tri puta nedeljno imali manji rizik od razvijanja srčanih bolesti od muškaraca koji su se seksali tek nekoliko puta mesečno ili jednom mesečno.

Srčani udar je glavni uzročnik smrti kod muškaraca i žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Seks je dobar iz razloga što se smatra umerenom vrstom fizičke aktivnosti koja troši kalorije i pomaže nam da se osećamo bolje.

Može da vam pomogne da lakše zaspite

Nedovoljna količina sna može da uzrokuje čitavu listu srčanih problema, od problema sa srcem do dijabetesa, depresije, pa čak i rane smrti. Redovan seks pomaže izlučivanje hormona serotonina, oksitocina i prolaktina, koji je direktno povezan sa spavanjem.

Smanjuje stres

Stres može da ostavi značajne posledice na naše zdravlje i dovede do velikog broja zdravstvenih problema – nesanice, gojaznosti, srčanih bolesti… Pored toga, stres smanjuje seksualnu želju i može da utiče na kvalitet seksualnog odnosa.

Redovan seks smanjuje stres budući da podstiče lučenje endorfina koji utiču na dobro raspoloženje, kao i hormona oksitocina, “hormona ljubavi” koji smanjuje bol i pojačava osećaj sreće.

ALO