Jedan od najtalentovanijih trenera u Republici Srpskoj i pomoćnik u stručnom štabu selektora BiH Mehmeda Baždarevića, Igor Janković boravio je na trodnevnom edukativnom seminaru koji je organizovala Evropska fudbalska unija u glavnom gradu Grčke pod nazivom UEFA studij grupa.

Boraveći u Atini Janković je stekao novo iskustvo kada su u pitanju moderni evropski fudbalski tokovi, a u ovom delu edukacije učestvovali su treneri predstavnici tridesetak nacionalnih saveza koji su zaduženi za kondicionu pripremljenost fudbalera.

-Tek kada čovek ode na jedan ovakav skup sagleda realno stvari i vidi u kom pravcu ide današnji moderni fudbal. UEFA polaže mnogo na ovu vrstu seminara edukativnog karaktera. Drago mi je što sam u Atini dobio potvrdu svojih istraživanja i rada u ovoj oblasti i što sam bio na pravom putu, iako sam tek sada saznao još neke, dodatne stvari vezane za kondicionu spremu igrača i rad s njima na ovom polju – istakao je Igor Janković.

Pored Jankovića u ime Fudbalskog saveza BiH u Atini je boravio i profesor Munir Talović direktor edukativnog centra krovne kuće fudbala, a bili su još stručnjaci iz Engleske, Austrije, Nemačke, Lihtenštajna, Belgije, Republike Irske…

-S nama u grupi je bio kondicioni trener nemačke fudbalske reprezentacije i kondicioni trener Lestera aktuelnog lidera engleske Premijer lige. Predavanje je održano na temu „Kondicioni aspekti“, objašanjavajući korištenje modernih tehnologija u fudbalu i pri treniranju, kako bi igrači bili što spremniji i izdržljiviji i da u kratkom roku mogu da odgovore na veliki broj jakih utakmica. Neki od saveza je imao više od dva predstavnika, a profesor Talović i ja smo stekli dodatno iskustvo i edukaciju i sa mnogo pozitivnih utisaka smo se vratili kući – dodao je Igor Janković.

Činjenica je da kuća fudbala iz Niona polaže mnogo na edukaciju stručnog trenerskog kadra što je pokalazala i ova UEFA studij grupa – drugi deo.

-S obzirom da UEFA ima više od 50 članica mi smo bili u drugoj grupi, pre nas je održan seminar za predstavnike saveza koji nisu bili s nama. Najavljen je još niz ovakvih i sličnih predavanja na slične teme, a sve u službi izgradnje poverenja trener – igrač i osposbljavanja fudbalera za velike napore u profesionalnim klubovima i reprezentacijama. Srećan sam što sam u Atini bio deo jednog takvog programa – rekao je na kraju Igor Janković, trener pred kojim je fudbalska budućnost.

Stvaranje tima za Rusiju

Prve akcije u 2016. godini reprezentacija BiH će imati krajem marta kada igra dve prijateljske utakmice protiv Luksemburga (25. mart) i Švajcarske (29. mart).

-Savez nam je maksimalno izašao u susret kada su u pitanju pripreme za kvalifikacije za Mundijal u Rusiji 2018. godine. Do septembra imamo dovoljno vremena i kroz ove utakmice stvaraćemo tim za Rusiju. Sigurno je da će biti novih imena, iz Premijer lige su to Haris Duljević i Daniel Graovac, dok Danijel Miličević još uvek nije završio papire. Protiv Luksemburga i Švajcarske smo na novom početku i videćemo gde smo i šta smo – rekao je Igor Janković.

prijedor24h