Pokrajinski sud u njemačkom gradu Haleu osudio je Kristinu Signer (59) na šest godina zatvora zbog zapostavljanja svoje kćerke Betine (22), koja je njenom krivicom punih osam godina držana u ropstvu na području Kalesije!

Osim zatvorske kazne, Kristina Signer je, prema presudi ovog suda, dužna da isplati Betini ukupno 75.000 evra odštete zbog psihičkog i fizičkog bola kroz koji je prošla. U obrazloženju presude se navodi da je tokom suđenja nesumnjivo dokazano da je Kristina Signer poslala svoju kćerku Betinu u BiH, gdje je punih osam godina bila zatočena na jednom imanju u zaseoku Karavlasi, nedaleko od Kalesije. Tamo su je, kako se navodi u presudi, mučili i zlostavljali punih osam godina.

Stravično svjedočenje

– To je bilo strašno, nehumano mučenje u bosanskim planinama, a majka nije učinila ništa da pomogne kćerki – navodi se u presudi.

Kako su javili njemački mediji, suđenje Kristini Signer trajalo je manje od mjesec dana. Odmah na početku suđenja, svoj iskaz u svojstvu svjedoka dala je i Betina, koja je do detalja ispričala kroz kakve je sve torture i višegodišnja zlostavljanja prošla u Kalesiji. Ona je, između ostalog, kazala da je tjerana na teški fizički rad i da su je hranili životinjskom hranom. Ispričala je i da je trpjela svakodnevno batinanje i da je njena majka bila svjesna torture kroz koju prolazi, ali joj nije pomogla. Upravo to svjedočenje bilo je ključno prilikom odmjeravanja kazne optuženoj majci. Njemački mediji navode i da je veoma upitno da li će Betina ikada naplatiti odštetu, budući da je njena majka nezaposlena i da živi od socijalne pomoći.

Podsjećamo, javnost je za slučaj Betine Signer saznala u maju 2012. godine, kada je Ćazim Sead Makalić iz sela Gojčin kod Kalesije obavijestio policiju da se u kući Milenka i Slavojke Marinković nalazi djevojka koju tretiraju kao robinju. Javnost je uskoro ostala zaprepašćena kada je objelodanjeno da je riječ o Njemici, koja je u kuću Marinkovića dovedena 2004. godine sa svega 12 godina, i to nakon što se njena majka Kristina udala za Milenka, iako je on već bio u braku sa Slavojkom.

Nakon majčine udaje, Betina postaje robinja porodici Marinković i sve dok je policija nije odvela sa njihovog imanja morala je raditi teške fizičke poslove, trpjeti batine i poniženja, a zlostavljači su je održavali u životu hranom za životinje i starim hljebom. Betinina majka je najmanje dva puta godišnje posjećivala kćerku u zatočeništvu u Kalesiji, ali nije učinila ništa da je oslobodi.

Strah od odmazde

Kada je stravični slučaj otkriven, policija je uhapsila bračni par Milenka i Slavojku Marinković, dok je Kristina Signer uhapšena na aerodromu u Njemačkoj, nakon deportacije iz BiH. Betina je jedno vrijeme provela u sigurnim kućama na području Tuzlanskog kantona, nakon čega se vratila u Njemačku kod oca Alfreda i starije sestre Anet, koji žive u okolini Hanovera.

U međuvremenu Milenko Marinković je priznao krivicu i Opštinski sud u Kalesiji ga je osudio na dvije godine zatvora zbog protivpravnog lišavanja slobode na duži period i okrutan način, dok je njegova supruga Slavojka osuđena na 18 mjeseci zatvora. Ćazim Sead Makalić je u međuvremenu napustio BiH zbog, kako je rekao, straha od odmazde porodice Marinković. On je prvo zatražio azil u Skandinaviji, ali je odbijen, nakon čega je otišao na područje Njemačke. I porodica Marinković je napustila kuću u Karavlasima, ali je nepoznato gdje su se odselili.

Djecu tukla bičem

Betinin stariji polubrat, kog su njemački mediji nazvali Hans, ispričao je nakon njenog oslobađanja da je njihova majka Kristina bila teška alkoholičarka koja je svoju djecu stalno tukla, zbog čega su intervenisale i socijalne službe. Hans je kazao da je Betina najmlađa od devetoro djece, koje je Kristina rodila, te da su i ostale njegove sestre završile u BiH u ropstvu, jer ih je vlastita majka prodala. On je ispričao da ih je majka prisiljavala da kradu hranu u prodavnicama, i da ih je svakodnevno tukla čak i bičem.

Press