Da li će mehanizam koordinacije konačno biti usaglašen moglo bi biti poznato u ponedjeljak, na novom sastanku entitetskih premijera i predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Na današnjem sastanku su razmatrana jednostavnija pitanja, usaglašen dio rješenja koji se odnosi na otklanjanje formalnih i proceduralnih nedostataka, dok za ponedjeljak ostaje teži dio posla. O detaljima pred novinarima nije se baš mnogo govorilo, ali optimizma ima.

Otklonjeno je nekoliko važnih dilema i dogovoreno kako će biti riješene. Kompleksnija priča o sastavu i odnosu različitih tijela predviđenih sporazumom, ostavljena je za ponedjeljak.

– Raščistili smo teren, uradili onaj dio posla koji je jednostavniji bio za uraditi i identifikovali čime ćemo se dalje baviti. Bavićemo se sastavom određenih tijela i određenom korelacijom među njima koja je do sada bila nejasna, svešćemo to na dva-tri pitanja – rekla je predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Detalji će javnosti biti poznati u ponedjeljak, a radne grupe obaviće konsultacije i približiti stavove o određenim pitanjima. Premijerka Srpske je optimista. Ističe da postoji potpuna svijest o važnosti ovog pitanja i da je umjesto raznih izjava u medijima bilo bolje da se institucionalno razgovaralo. Ali, bolje ikad nego nikad.

– Hoćemo da napravimo funkcionalan mehanizam koji zaista svojom strukturom čuva ustavne nadležnosti, odražava ih – rekla je Cvijanovićeva.
Optimizam se naslućuje i iz izjave federalnog premijera Fadila Novalića koji ističe da je današnji sastanak prvi dio gdje su definisani tehnički i suštinski problemi.

– Mislim da nemamo nekih pretjerano velikih razlika i mislim da smo na dobrom putu da ovo pitanje stavimo iza sebe – rekao je Novalić.

U iščekivanju ponedjeljka, ostaje i pitanje šta će biti sa odlukom već objavljenom u Službenom glasniku. Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić kaže da zavisi od obima izmjena koje budu dogovorene.

– Mi ćemo se u skladu sa našim administrativnim procedurama dogovoriti o modalitetu i načinu na koji će mehanizam koordinacije u istovjetnom tekstu biti usvojen na svim nivoima vlasti – rekao je Zvizdić.

Iako su nakon tajnog usvajanja mehanizma koordinacije u Savjetu ministara mnogi tvrdili da u njemu nema ništa sporno i da se diže prevelika galama, današnji, ali i najavljeni sastanak u ponedjeljak, pokazuju da spornih pitanja i te kako ima.

RTRS