Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je danas da primjeri iz Prijedora pokazuju da su predstavnici Republike Srpske u pravu kada je riječ o sukobu entiteta o pitanju koja bi lica trebalo popisati i priznati kao stalne stanovnike BiH.
“Postoje sredine koje su izrazito bošnjačke. U Kamičanima je sada 28 stanovnika više nego 1991. godine, u Hrnićima sedam, a u Kozarcu 773 više nego 1991. godine”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Pavić, koji je i gradonačelnik Prijedora, naveo je da svako u Prijedoru zna da u Kozarcu, Kamičanima i Hrnićima trenutno nema više stanovnika nego 1991. godine, ali da zvanični popis iz 2013. godine pokazuje suprotno.

“Ako je ovo tačno, sve dosadašnje priče o progonu i slično, morale bi da padnu. Mislim da niko nikoga ne bi trebalo da obmanjuje. Ja bih, kao gradonačečnik, volio da u Prijedoru ima što više naših sugrađana, ali isto tako bih volio da znam tačan broj stanovnika”, naveo je Pavić.

On je rekao da je tačan broj stanovnika važan zbog primjene mjera ekonomske politike koje moraju biti sprovedene.

“U Kozarcu je 1991. godine živjelo 4.045 stanovnika, a 2013. godine 4.818 stanovnika. To je praktično nemoguće, i svako ko je jednom prošao kroz Kozarac zna da to nije tačno i da statistika hoće da nas ubijedi u nešto što na terenu ne postoji”, naglasio je Pavić.

On kaže da je pitanje broj jedan u BiH reformska agenda, a ne rezultati popisa, ali da usvajanje agende nije moguće dok ne budu objavljeni rezultati popisa.

“Nacionalna pripadnost ne može biti osnova za zapošljavanje, niti za bilo šta drugo. Na bazi broja pripadnika jedne ili druge nacije neće se ništa određivati”, kaže Pavić.

On očekuje da će pitanje popisa biti riješeno što prije, kako drugi dijelovi agende ne bi bili dovedeni u pitanje.

Pavić je podsjetio da popis ima ekonomski, a ne politički karakter jer za sve što se planira, kao na primjer proizvodnja i BDP, potrebno je znati broj stanovnika, a pošto BiH nema rezultate popisa, normalno je da ne može iskazati sve one kategorije koje su priznate u Evropi.

“Mi to do sada nismo mogli jer čak ni popis iz 1991. godine nikada nije usvojen”, ističe Pavić.

SRNA

prijedor24h/RTRS