Kantonalno tužilašvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Samira Kurtovića, Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića koji se terete za navođenje na prostituciju punoljetnih i maloljetnih žena, kao i za pranje novca i pokušaj silovanja.

Optuženi se terete za nanošenje lakših tjelesnih povreda, držanje nedozvoljenog oružja i neprijavljivanje krivičnog djela. Naime, osumnjičeni Samir Kurtović tereti se da je od 2004. pa do oktobra 2015. godine organizovao i rukovodio prostitucijom na području KS, navodi Tužilaštvo KS a prenose sarajevski mediji.

U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su, najmanje dvije maloljetne. Tako je stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM.

Dalje, u periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao u legalne novčane tokove kako kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja, tako i na druge načine, čime je mijenjao oblik protivpravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, čime je počinio krivično djelo pranje novca.

Na prvom ročištu o određivanju mjere pritvora, tužilac je iznio podatak da je kupljenu stoku Kurtović prodavao kao kurbane, što je izazvalo zgražanje javnosti. Istovremeno, osumnjičen je da je 29.12.2006. godine na štetu tada maloljetne S.B. u vrijeme kada je oštećena imala 16 godina, počinio krivično djelo silovanje u pokušaju, te je istoj nanio laku tjelesnu povredu.

U dva navrata kod osumnjičenog pronađena je bojeva municija i oružje za koje nije imao dozvolu nadležnog organa.

Osumnjičena Melisa Šehović se tereti da je u međusobnom dogovoru sa Samirom Kurtovićem i sa djevojkama koje su pružale seksualne usluge, od 2014. pa do oktobra 2015. godine, zajedno sa Samirom učestvovala u organizovanju i vođenju pružanja seksualnih usluga na području Kantona Sarajevo.

Usluge koristio i policajac

Nemanja Janković se tereti da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ilidža, u vršenju službe saznao da Samir Kurtović organizuje i vodi prostituciju, te nije prijavio krivično djelo i učinioca iako je to bio obavezan, već je putem telefona kontaktirao Samira Kurtovića, te za sebe i svog prijatelja naručio dvije djevojke za pružanje seksualnih usluga koje je potom i koristio. Usluge su plaćene 350,00 KM, prenosi klix.ba.

Osumnjičenom Omeru Nargaliću na teret se stavlja da je nabavio, držao i nosio oružje i municiju bez dozvole nadležnog organa.

Optužnicom je predloženo da se osumnjičenom Samiru Kurtoviću oduzme imovinska korist stečena počinjenim krivičnim djelima, kao i putničko motorno vozila koje je kupljeno novcem stečenim organizovanjem prostitucije i koje je korišteno za činjenje krivičnih djela.

Tužilaštvo je Kantonalnom sudu Sarajevo predložilo i 350 materijalnih i 90 potkrepljujućih dokaza, te sudu dostavljeno 54 zapisnika o ispitivanju osumnjičenih i svjedoka. Takođe, predložena je mjera produženja pritvora za osumnjičenog Samira Kurtovića. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Djevojke koštale 200 evra po satu

Podsjetimo, Kurtović, Nargalić i Šehović uhapšeni su u operativnoj akciji Lipstik koja je provedena u Sarajevu 27. oktobra prošle godine. Nargalić je pušten na slobodu nakon jednomjesečnog pritvora, dok je Kurtoviću produžen pritvor.

Na prvom ročištu o određivanju pritvora Tužilaštvo KS je navelo da je Kurtović navođenjem na prostituciju zarađivao 1.000 KM dnevno, a da su djevojke koštale do 200 evra po satu. Na svom “meniju” imao je i maloljetnice od 16 godina.

Press

Foto ilustracija