Po nalogu glavnog tužioca Gorana Salihovića, formiran je predmet da bi se utvrdilo postoje li krivična odgovornost, jer bi neuspješnim provođenja popisa propalo i 50 miliona KM građana BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

Saopštenje Tužilaštva, međutim, ne govori o kakvoj konkretno odgovornosti je riječ. U Srpskoj pozdravljaju odluku ako Tužilaštvo istražuje sve zloupotrebe koje su se događale tokom popisa. Ako se bave razlozima samog neobjavljivanja, onda to nije njihov posao, jer je to kažu, politička odluka.

Rezultati popisa dostupni su na par klikova kompjuterskim mišom, ali zbog neslaganja u vezi sa kriterijumom za brojanje rezidenata, BiH je i dalje daleko od rezultata. Predmet koji je formiralo Tužilaštvo, neće nas dovesti ništa bliže tome, jer to nije posao tužilaštva već odluka koju treba da dogovre nadležni entiteski organi, smatraju parlamentarci u Srpskoj.

– Popis stanovništva u BiH bi trebalo da bude parametar za budući ekonomski razvoj zemlje. Nažalost, nekome u BiH je to parametar za dominaciju jednog naroda…Moramo znati zbog čega se pokreće istraga – smatra potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Poslanik SNSD-a Milan Kovač kaže da u”koliko se samo istražuje zašto nisu objavljeni rezultati onda to nije u redu, jer to je politička volja”..

Validan popis interes je Republike Srpske, kaže premijerka Željka Cvijanović. Predsjedavajući Savjeta ministara poručuje – ne smije se dozvoliti da politika nadvlada struku.

– Interes Srpske je da ima popis koji je validan, da imamo način kako da planiramo određene stvari, postoji niz značajnih pitanja i u ekonomskom i socijalnom i svakom drugom pogledu – rekla je Cvijanovićeva.

Zvizdić je istakao da se ne smije dozvoliti da politika nadvlada nad stručnim stvarima.

– Tu su u pitanju brojke, metodologije, imamo zakon i preporuke. Svi moraju biti svjesni da je to dokument za dalji ekonomski i društveni razvoj važan za planiranje makroekonomije cijele BiH, izuzetno važan zbog upitnika EU – istakao je Zvizdić.

U SDS su, kažu, za to da se istraži eventualna krivica svih, ali i da je još tokom potpisa, bilo vidljivo manipulisanje rezidentnim bošnjačkim stanovništvom.

Federalni statističari traže da se u rezidente računaju i oni koji rade ili se školuju u inostranstvu, što je za Srpsku neprihavtljivo. Ako tužilaštvo i provede istragu, postavlja se pitanje koga Sud BiH može da tereti za odgovornost? Agenciju za statistiku BiH, koja je bila dužna da objavi rezultate, ili da se stavi u ulogu tumača zakona i sam odredi kako su se rezidenti trebali brojati?

Direktorka Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković kaže da Srpska neće odustati od poštovanja propisa.

Ako bi se rezidenti brojali onako kako to u Federaciji žele, u BiH bi prema procjenama, bilo više od 50 odsto Bošnjaka, što bi onda bilo politički zloupotrebljavano, smatraju u Srpskoj. Netačni podaci popisa pravili bi probleme i u praksi, kažu u Zavodu za statistiku Srpske, jer bi se u zajednicama sva infrastruktura, škole, vrtići, upisna ili ekonomska politika planirali prema netačnom broju stanovnika, tako da od popisa ne bi bilo nikakve koristi.

RTRS