Na Međeđem brdu, dvadesetak kilometara udaljenom od Sanskog Mosta, započelo je deminiranje nekoliko dunuma zemljišta za koje se pretpostavlja da je kontaminirano minama.

“Radi se o lokaciji koja se nalazi neposredno uz mjesto gdje se odvija ‘Grmečka korida’. Tek nakon što se okonča deminiranje moći će se garantovati puna bezbjednost posjetiocima ovog događaja, što u prethodnim godinama nije bio slučaj”, rekao je Said Ramić, načelnik Civilne zaštite u Sanskom Mostu.

Deminiranje obavljaju demineri Oružanih snaga BiH, a posao bi trebao da bude završen za dvije do tri sedmice.

Načelnik Sanskog Mosta Mustafa Avdagić očekuje da ove godine bude održana “Grmečka korida”. Kazao je da će organizatorima pružiti svaku vrstu pomoći.

Pomenuta manifestacija nije održavana protekle dvije godine, nakon što je MUP USK procijenio kako se posjetiocima ne može garantovati potpuna bezbjednost zbog sumnje o postojanju zaostalih minskih polja.

U Udruženju “Grmečka korida – Međeđe brdo” smatrali su tada da je riječ o namjernoj opstrukciji manifestacije koja simbolizuje postojanje srpskog naroda na prostoru Podgrmeča. Isticali su kako je “Grmečka korida” nekoliko proteklih godina održavana, te potom naprasno zabranjena.

NN