Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u posljednjih par godina dalo je više od pet hiljada mišljenja na pojedine upite iz radno-pravnih odnosa, izjavila je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske za rad i zapošljavanje Mira Vasić.

“Zakon o radu je pripreman dvije godine. U zakonu sve jasno piše. Treba ga čitati ne jednom nego više puta i primijeniti na svaku konkretnu situaciju, a ne da radnici Ministarstva rješavaju pojedinačna pitanja u preduzećima i privrednim subjektima”, rekla je Vasićeva novinarima u Prijedoru gdje je danas predstavljen novi Zakon o radu.

Ona je dodala da su javne prezentacije Zakona o radu organizovane u šest regionalnih centara Republike Srpske i da će najčešće postavljana pitanja i odgovori biti objavljeni na internet stranici Ministarstva kako bi se smanjio pritisak na ovo ministarstvo.

“Zakonom su decidno navedena prava i obaveze radnika i poslodavaca i preporučujem kolegama koji ga primjenjuju da ga iščitaju dobro jer tekst ne ostavlja nedoumice”, poručila je Vasićeva.

Ona je najavila da predstoji donošenje zakona o posredovanju u zapošljavanju, o mirnom rješavanju radnih sporova i o evidenciji u oblasti rada i zdravstvenog osiguranja, a da će predstavnici ovog ministarstva učestvovati i u izradi zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju kako bi i oni bili kompatibilni sa Zakonom o radu.

“Mislim da ćemo morati intervenisati i kod zakona o Ekonomsko-socijalnom savjetu i o štrajku, a sve u zavisnosti od socijalnog dijaloga”, dodala je Vasićeva.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rajko Kličković rekao je da postoji zahtjev za ocjenu ustavnosti novog Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na regres.

“Mi ćemo se truditi da ostane rješenje kakvo jeste jer smatramo da regres treba da ostane zakonska kategorija”, istakao je Kličković.

Odgovarajući na pitanja u toku predstavljanja Zakona o radu, Kličković je rekao da svaki radnik mora dobiti obračun plate odnosno platnu listu i da ona mora da sarži izdvojene stavke za rad praznicima, rad noću, minuli rad, topli obrok i drugo, izuzev šest oblasti poput zdravstva, školstva, sudstva i policije, gdje su plate regulisane posebnim zakonima.

“Platna lista ima snagu izvršne isprave. Može se radniku dostaviti i elektronskim putem, ali mora i lično”, naglasio je Kličković.

Prema njegovim riječima, prijem radnika na određeno vrijeme za vrijeme godišnjih odmora radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme je ne samo dozvoljeno nego i poželjno.

“Novi zakon svakako podržava i stimuliše ovako odgovorne poslodavce i mi to pozdravljamo”, istakao je Kličković.

Direktor Agencije za mirno rješavanje sporova Borislav Radić rekao je da je u do početka marta ove godine Agencija zaprimila tri do četiri hiljade zahtjeva za povredu radnih prava u 2015. godini.

SRNA