Artan Lili je verovatno najveća stvar koja se u poslednje vreme dešava u domaćem pop-roku, a 19. marta u Domu omladine Beograda najaviće novi album “New Deal”. Bojan Slačala, spiritus movens benda, otkriva nam šta je tajna ovog instant uspeha i šta dalje.

Koja je pozadina teksta “Ono što te neće”? Kakva te je to glupost naljutila?

– Na kraju pesme postoji stih “Moraćeš da voliš i ono što te neće” koji je ujedno i poenta pesme. Svi smo mi prinuđeni da radimo stvari u životu koje nam se ne mile, ali “kad se mora ništa nije teško tad”.

Gde “New Deal” vodi Artan Lili?

– To je ubedljivi naziv našeg drugog albuma koji označava novo poglavlje u radu benda. Mnogo nas raduje njegovo pojavljivanje kao i samo istorijsko značenje pojma NEW DEAL – u našem slučaju – novi paket mera u rokenrolu, kao recept za njegovu dugovečnost!

Svaka stvar koju ste izbacili postala je hit u trenutku. Kako vam je to uspelo?

– Neka tako i ostane. Hitovi su neophodna stvar u životu svake grupe a recept je sledeći: morate da imate dobar bend koji je dovoljno lud da je spreman na sve! U takvoj atmosferi bez predrasuda, stilskih opterećenja i tržišnih kalkulacija se velikoj pesmi gnezdo vije. Još ukoliko se vaša poruka daleko čuje – imate hit!

Koji je najjači kompliment koji ste dobili dosad?

– Da nam publika veruje i da im mnogo značimo u životu.

Da li vas nešto nervira kada je reč o tome kako ljudi kapiraju Artan Lili?

– Ne, sve je to normalno. Sve ide kako treba – naša publika raste, mi sve bolje sviramo i to je najlepše!

Artan Lili

Kakav ti je trip kad pišeš u ženskom rodu?

– Sjajan, ma mega carski. Pronašao sam tu ženu u sebi.

Da li ljubavne pesme prolaze bolje od društveno angažovanih?

– Sve su to pesme, a pesma ako je dobra ne pada na toj kalkulaciji.

Možeš li da napraviš paralelu između onoga što radi Artan Lili i onoga što je Stuttgart Online? Kako se te dve energije slažu?

– To su dva benda različitih senzibiliteta ali sličnih subkulturnih pogleda u istom gradu i vremenu sa svojom neumornom publikom. Zajedno nastojimo da učinimo ovaj životni prostor lepšim.