Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Bošnjaci nastoje da fingiraju rezultate popisa stanovništva u BiH, pokušavajući da nametnu da nerezidentni stanovnci budu prikazani kao rezidentni.

“Time krše odredbe Zakona o popisu stanovništva, zbog čega je i nastao zastoj u objavljivanju rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine. U Republici Srpskoj znamo tačno koliko ima stanovnika”, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

On ističe da Bošnjaci, vjerovatno, nastoje da opet fingiraju rezultate popisa, želeći da se nastavi situacija iz 1991. godine.

Dodik je uvjeren da će rezultati popisa stanovništva biti objavljeni, uz uvažavanje svih zakonskih elemenata i standarda.

“Veoma je lako utvrditi da su nerezidentni oni koji ovdje ne žive godinu dana prije popisa i godinu dana poslije popisa. Nema nijednog razloga da se to ne uradi”, rekao je Dodik i dodao da je sve drugo manipulacija popisom.

Na pitanje da li je SNSD spreman na saradnju sa SDS-om i ostalim političkim partijama za lokalne izbore u Federaciji BiH /FBiH/, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je da će biti razgovora sa Srbima u FBiH.

Prema njegovim riječima, SNSD u Drvaru, Grahovu, Petrovcu i Glamoču već ima jaku strukturu.

“Logika – politička, nacionalna i svaka druga, nalaže da se na tim područjima ujedine svi. Nismo imali uspjeha u prošlosti zato što je SDS tamo gotovo marginalna i neuspješna politička organizacija, a i u ranijem periodu nisu imali nikakve posebne rezultate”, rekao je Dodik.

On je dodao da će biti razgovora o tim pitanjima na sastancima u narednom periodu, kada će biti zauzet stav o tome.

SRNA/RTRS