Podgoričanin Mario Milošević osumnjičen je da je sa još tri za sada nepoznate osobe oteo i mučio dvojicu švedskih državljana u namjeri da od njih iznudi 250.000 eura, saznaju Vikend novine.

U toku je opsežna policijska istraga, inspektori podgoričkog Centra bezbjednosti pokušavaju da uđu u trag ostalim osumnjičenima, dok su obje žrtve navodno priznale da su zlostavljane i ucjenjivane.

Cijeli slučaj otkriven je na neuobičajan način, a policija je operativnim putem, u kratkom roku, uspjela da osmisli i izvede plan višednevne akcije lociranja, praćenja otmičara i žrtvi i njihovog presretanja.

VN saznaju da su švedski državljani A.R.D. (32) i V.J. (30) oteti u noći 13. marta, iz centra Podgorice, a sumnja se da ih je prethodno neko od četvorice osumnjičenih tipovao.

“Nasilno su odvedeni u iznajmljeni stan u Siti kvartu, gdje su bili zatočeni dva dana. Sumnja se da ih je Milošević, kao i trojica njegovih saradnika, fizički zlostavljao i prijetio im, namjeravajući da ih mučenjem natjera da mu predaju traženi novac”, kazao je sagovornik VN blizak istrazi.

Kako je u pitanju velika suma novca, dvojica švedskih državljana su pristala na ucjenu, ali su tražili da ih puste da prikupe novac sa nekoliko bankarskih računa i od prijatelja. Navodno, otmičari su to prihvatili, ali im i zaprijetili da ne zovu policiju u pomoć i da će biti pod stalnom pratnjom.

Za sve to vrijeme, Milošević nije bio svjestan da mu je policija za petama i da ih zapravo prati. Pustio je A.R.D. i V! J. da sami odu do banke, ali ih je neki od njegovih saradnika pratio iz daleka. U blizini Kapital plaze A.R.D. i VJ. je zaustavila policija i odvela ih u zgradu CB-a. Prije tri dana priveden je i Milošević, pod sumnjom da je počinio krivično djelo “otmica” i od njega je uzeta izjava.

Milošević je od ranije poznat javnosti po pozamašnom kriminalnom dosijeu. Na novinskim stranicima njegovo ime našlo se u junu 2002. godine, kada je ispred butika “MM” u Budvi ubio Andriju Mijovića. U presudi se navodi da je 29. juna 2002. godine, na Slovenskoj plaži, Milošević ubio Mijovića na mah. Ubistvu je prethodio napad Aleksandra Bokana i Mijovića na Miloševića.

Bokan je, bez razloga, pesnicom udario Miloševića dok je ovaj prolazio ispred njega, a zatim ga je pesnicom udario i Mijović. Od ovih udaraca Milošević je pao na betonsku podlogu, nakon čega su nastavili da ga udaraju. Milošević je tada potegao pištolj koji je Bokan uhvatio za cijev. Dok su se otimali oko pištolja, Milošević je iz poluležećeg položaja povukao obarač i ispalio hitac koji je Bokana pogodio u desnu butinu. Potom su Mijović i Bokan pobjegli, a Milošević je sa uperenim pištoljem krenuo za Mijovićem i ispalio dva hica koja su bila smrtonosna. Samo godinu ranije Miloševića je sud oslobodio optužbe za pokušaj ubistva Mijovića, koji se dogodio 11. marta 2001.

Milošević je bio osumnjičen da je 2011. godine na Bulevaru Ivana Crnojevića pokušao da ubije 25-godišnjeg Iliju Popovića. Iz Uprave policije je tada saopšteno da se sumnja da je Milošević nakon kraće prepirke u Popovića ispalio tri hica iz vatrenog oružja koja su ga pogodila u obje noge a nakon toga se dao u bjekstvo. Bivši karatista Milošević privođen je i u novembru prošle godine zbog sumnje da je u “Siti pabu” pretukao Podgoričanina Đorđa Milačića.

Tužilac ga pustio da se brani sa slobode

Iako je Više državno tužilaštvo ocijenilo da u postupanju Miloševića ima elemenata za gonjenje po službenoj dužnosti za krivično djelo otmica, ipak je ostalo nejasno kojim se razlogom ovo tužilaštvo vodilo kada je odlučilo da ga pusti da se brani sa slobode. To posebno zbog činjenice da je riječ o krivičnom djelu koje bi se moglo ponoviti, ali i zbog nedovršene istrage, jer policija pokušava da utvrdi identitet i prikupi dokaze protiv ostale trojice osumnjičenih.

“Od Miloševića je izeta izjava u policiji. Tužilaštvo je kvalifikovalo krivično djelo i naložilo da se podnese krivična prijava u redovnoj proceduri”, rečeno je VN iz policije.

cdm.me